Ще оспорим в съда договора за приватизация на Български морски

...
Ще оспорим в съда договора за приватизация на Български морски
Коментари Харесай

Държавата ще се съди с Домусчиеви за собствеността върху БМФ

Ще спорен в съда контракта за приватизация на Български морски флот (БМФ), а в случай че оспорването мине, договорката ще бъде приета за противозаконна. Това разгласи в изявление за радио Варна вицепремиерът Валери Симеонов. Според него има действителна опция БМФ да бъде върнато на страната.

" На 6 октомври 2017 подадохме сигнал в прокуратурата против решението на арбитражния съд за БТПП, заради подозрения за корупция и " мотивация " по необикновен метод на арбитражните съдии. Вероятно до края на ноември ще подадем още един сигнал към този момент против самия приватизационен контракт на Български морски флот. Ако съдът признае приватизацията за противозаконна, то БМФ ще стане още веднъж държавно ", написа по-късно Валери Симеонов в профила си във Facebook.

Според него би трябвало да се ревизира дали членовете на арбитража към Българката търговско-промишлена палата (БТПП) не са били стимулирани по някакъв метод да вземат решение в интерес на притежателя на БМФ.

В началото на април 2017 година Арбитражният съд при БТПП реши, че притежателят на БМФ " Кей Джи маритайм партнърс " няма потребност да съблюдава приватизационния си контракт и не трябва да заплаща наказателна клауза на страната за неизпълнението му, защото корабният бизнес е изпаднал в рецесия малко след приватизацията на БМФ.

Това решение бе безспорен казус във връзка с приватизационните покупко-продажби и заплаши осъществяването на уговорките по всички договорите за продажба на държавни активи. Наред с това страната е наказана да заплати и част от гигантските разходи на частната компания по делото - 3.7 млн. лева

Преди два дни Върховният касационен съд анулира решението на арбитража. Делото пред Върховен касационен съд беше формирано по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, откакто вицепремиерът Валери Симеонов атакува притежателите в лицето на братя Домусчиеви за параметрите по контракта.

През август 2008 година 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум " Кей Джи маритайм шипинг " против 440.1 млн. лева В края на август 2013 година притежател на сдружението напълно към този момент е българският сътрудник в договорката - " Адванс пропъртис ", холдингът, сплотяващ огромна част от бизнеса на братя Домусчиеви.

Купувачът се снабдява с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от уговорките по контракта е към десетата година след договорката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго условие е през 2018 година средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък би трябвало да са 779.9 млн. лева в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове.

След договорката обаче стартира международната икономическа рецесия и свиването на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да би трябвало да си заплати неустойките пред страната " Кей Джи маритайм шипинг " излиза с искане до Арбитражния съд договорът да бъде променен по този начин, че задължението за тонаж да бъде понижен от 1.39 млн. DWT на 880 хиляди DWT, а средносписъчният плавателен състав - от 2360 на 803 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР