Ще опазват културното наследство Академията на МВР започва да обучава

...
Ще опазват културното наследство Академията на МВР започва да обучава
Коментари Харесай

Обучават специални структури в МВР за борба с иманяри

Ще опазват културното завещание

Академията на Министерство на вътрешните работи стартира да образова експерти в региона на културното завещание. Това съобщи в Бургас служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Според английския вестник „ Индипендънт ” в България иманярството е бизнес за 30 милиона евро годишно. Само преди дни в Бургас бе хванат и следващият собственик на артефакти.

Това го вършим взаимно с министъра на културата, подписахме това съглашение, стартира това образование. Очаквайте полицията да се занимава с още въпроси. Предстои разкриване на бранш който да се занимава с еко-престъпленията към основна дирекция на националната полиция. Полицията би трябвало да се специализира и да има подготвеност, да има интензивност във всеки един бранш а в областта на културните полезности това е извънредно значимо, тъй че ние сме длъжни да имаме готови хора в тази сфера, които да работят умело.

Служителите в региона на културата,ежегодно се сблъскват с иманярски нападения, както и с кражба на полезности у нас които не доближават до музеите  и се продават на черния пазар в Европа.

От доста години музейната колегия, археологическата колегия приканва за такова нещо, тъй като сега има звена в министерството на вътрешните работи, които се борят срещу иманяри, срещу трафика на културни полезности, само че там самите фрагменти нямат нужната подготовка. Сега популярност Богу ще имат такава подготовка. ние доста сме говорили с представителите на Министерство на вътрешните работи, с министерството на културата неведнъж сме се събирали, тъй че най-сетне това даде резултат. Ще има подготвени фрагменти, които могат да преценяват артефактите какви са, от по кое време са, произходът им най-вероятно какъв би бил, тъй че това е една голяма крачка напред, оповестява euronewsbulgaria.com.

Преди дни мъж бе хванат с ето тези сребърни полезности, които предстоят да бъдат проучени, реставирани и да останат в музея. Тези артефакти добити посредством металотърсачи и разкопаване на могила са приготмвени за експорт през граница за към този момент контрактувана цена. Подобни нападения има и край странджанското село Светлина, където локалните знаят, само че никой не видял изобретателните търсачи на съкровища.

Повече от два века из Странджа планина се носят митове за златни съкровища на Въчан челник заровени на незнайни места. Търсят се от Сърбия до Черно море, само че към момента е мистерия къде и на какъв брой места хайдутинът е скил благосъстоянията си. Легендите описват за могили из Странджа, из сакар из, централна и източна Стара планина където е работила четата на Вълчан Войвода по време на владичеството на османската империя.

Айтоско, Руенско – в тоя регион просто в действителност си остана по този начин едно гнездо на иманяри и това е обяснимо освен тъй като това се е трансформирало като един тип поминък за локалните, само че тъй като там по-рядко има работа и по този начин чисто от липса на прехранване хората не престават да упражняват това занимание.
Милен Николов, археолог

А другояче търговията на карти с посочени места където Вълчан челник е скрил съкровищата си не престават да се търгуват на черно. Въпреки че съгласно учените това е фолклор, бизнесът в обществените мрежи разцъфтява.

Но се оказва доста добър бизнес за някои по този начин хора. Правят се, състаряват се доста карти, които след това ксерокопират, продават се. Местните иманяри по този начин се връзват, имат вяра на сходни измислици, купуват си картите, обикалят планината, копаят на най-невероятни места с концепцията че там се намира богатство. Това за мен са безусловно несериозни неща. Има много хора, които по този начин направиха пари от продуцирането на такива „ карти “.
Милен Николов, археолог

Във връзка с иманярството чиновници на Министерство на вътрешните работи са в контакт и със службите на европейските страни и тези в Турция. Повод за това е нестихващият трафик на културни полезности.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР