ще направят невъзможно минаването на годишен технически преглед, ако автомобилът

...
ще направят невъзможно минаването на годишен технически преглед, ако автомобилът
Коментари Харесай

Технически преглед ще се минава само с изряден пожарогасител

ще създадат невероятно минаването на годишен механически обзор, в случай че автомобилът няма безупречен пожарогасител. Освен това се вкарват и нови условия за самите гасители – те също ще минават на инспекция най-малко един път годишно и ще им се поставя стикер, указващ техническата им валидност.

Първо законът, след това наредбите

Автор на измененията е Министерство на вътрешните работи, а задачата е да се ускори контролът върху по този начин или другояче наложителните пожарогасители. Към момента за публично разискване са пуснати единствено промени в Закона за движени по пътищата. В тях е записано, че за всяка обособена категория транспортно средство ще се изисква избран тип пожарогасител. Най-масовият да вземем за пример, за леките коли, ще е прахов, с 1 кг. гасително вещество.

След като измененията в закона бъдат признати, ще се създадат такива и в три наредби. Тези текстове са по-съществени, тъй като с тях се прецизират типовете пожарогасители, какъв брой чест да е контролът за годността им, както и че без безупречен подобен автомобилът не може да мине на техническите обзор.

Именно пунктовете за ГТП ще са главната цедилка и за пожарогасителите, надяват се от Министерство на вътрешните работи. Извън тях контролът ще се прави както и до момента – от " Пътна полиция " и организация " Автомобилна администрация ". Преди техническията обзор на колата ще се прави и подобен на пожарогасителя. Той се прави от профилирани компании, които имат право да продават и ремонтират такава техника. Според осведомени тези прегледи и евенатуалната замяна на гасителното вещество няма да са скъпи.

Сега не можем да глобяваме

И сега има условие колите да са оборудвани с пожарогасител. Нито в Закона за придвижване по пътищата, нито в наредбата за стартиране в придвижване обаче е записано какъв тъкмо би трябвало да бъде той.

Според осведомени поради тази празнина Министерство на вътрешните работи на процедура не може да постанова санкции, без значение че и от пръв взор може да е ясно, че пожарогасителят е остарял или пък празен. Полицаят би могъл да напише в акта, че пожарогасител липсва, само че противоположното елементарно може да бъде потвърдено и глобата да се анулира от съда.

Друг проблем е, че катаджиите на пътя не могат да вършат преценка за техническата редовност на пожарогасителя. Затова се предлага след бъдещия им обзор да се лепи стикер, който да указва датата на идващия.

И застрахователите го желаят

Законовите промени са създадени дружно със застрахователите, които изплащат компенсации за вреди, породени от пожари. Според претекстовете към законопроекта годишно у нас стават към 2100 пожара в транспортни средства. Половината от тях са в леки коли.

" Пожарите в пътни транспортни средства се характеризират с бързо разпространяване, а възникването на събитието отвън обитаемоте места усилва времето за реакция на службите за пожарна сигурност и отбрана на популацията ", написа в тях.

Затова задачата е да се търси по-добро съоръжение на самите коли. Идеята е, че с изправни пожарогасители самите водачи биха могли да се оправят с огъня по-бързо, което пък би довело и до по-малки вреди.

Ако измененията бъдат признати от Народното събрание, ще има шест месеца гратисен интервал, в който водачите да могат да ревизират пожарогасителите си и да се оборудват. След това ще се постановат санкции от по 50 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР