Ще направя всичко възможно в рамките на този мандат България

...
Ще направя всичко възможно в рамките на този мандат България
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Президентът връчва мандата на Мария Габриел и ГЕРБ

" Ще направя всичко допустимо в границите на този мандат България да има устойчиво, работещо държавно управление ", сподели Габриел. Тя посочи, че то ще бъде експертно и изрази убеденост, че ще работи за престижа на България пред света и в основата на всичко това ще стои задължението към хората и родината.

Габриел разясни, че към този момент е провела срещи с политическите сили и следва през тази седмица да уточнят към този момент детайлите. 

" Този период, избран от Конституцията, ще употребявам и за това ", сподели номинираната за министър председател. 

" Осъзнавате, че ви чакат много трудности по този път, искам ви триумф ", отвърна Румен Радев.

Връчването на първия мандат идва месец и половина след парламентарните избори на 2 април и откакто президентът даде още малко време на партиите да проведат консултациите между тях.

" Аз чакам освен от партиите за сформиране на държавно управление, а Народното събрание би трябвало да осъзнае своята голяма роля и всичко това, което би трябвало да извърши - и приемането на бюджета и най-малко най-важните закони от Плана за възобновяване и резистентност. Логично е да се създадат всички опити за съставяне на държавно управление с първия мандат, тъй като тогава вероятността, съгласно мен, е най огромна. За експертния кабинет огромният въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и по какъв начин ще тя ще бъде разпределена ", разяснява Румен Радев преди няколко дни.

Само няколко часа преди церемонията по приемането на мандата претендентът за министър председател от ГЕРБ организира дружно с водача на партията Бойко Борисов втори подред срещи за образуване на държавно управление - с управленията на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Нито една от трите обединения не съобщи обществено и изрично присъединяване в подобен кабинет, само че прозвуча утвърждение за експертната му формула и целите на Мария Габриел.

От Движение за права и свободи показаха най-висока степен на подготвеност, като акцентираха, че разполагат с готови специалисти във всички сфери. От Българска социалистическа партия сложиха като " алена линия " вероятно изпращане на оръжия за Украйна и настояха дефицитът да бъде най-малко към 4-4,5% с цел да не бъдат орязани обществени заплащания. От Има Такъв Народ пък визираха точно визията на Българска социалистическа партия за повече разходи и показаха опасения, че няма по какъв начин да дадат безусловна поддръжка за финансов министър " с необятни пръсти " и държавно управление, което ще харчи прекалено.

Всички си оставиха отворена врата за присъединяване във властта, а дали това ще бъде дефинитивно контрактувано, следва да стане ясно през идващите седем дни. Това е конституционният период, през който получилият мандата, в тази ситуация ГЕРБ-СДС и Мария Габриел, би трябвало да проведат финалните политически совалки и да уточнят състава на кабинета, с цел да върнат идната седмица на президента досието с изпълнен мандат и със листата от министрите.

През това време Българска социалистическа партия ще привиква пленума си още на следващия ден, с цел да провежда вътрешнопартийно допитване дали да се включи в експертен кабинет с министър председател Мария Габриел. Отново във вторник от Политическа партия и Демократична България възнамеряваха да питат партийните си органи дали да се включат в такова ръководство, само че водачът на ГЕРБ разгласи протакането на тяхното решение като засегнатост. Така с тях в понеделник не беше извършена втора среща в Народното събрание. Никакви диалози не се състояха с " Възраждане ", сред чиито цели и тези на ГЕРБ-СДС няма допирни точки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР