Ще може ли български гражданин да пътува до друга страна-членка

...
Ще може ли български гражданин да пътува до друга страна-членка
Коментари Харесай

За да пътувате и да се върнете без страх от карантина, по-добре вземете новия ваксинационен сертификат

Ще може ли български жител да пътува до друга страна-членка на Европейски Съюз с имунизационния документ, (който беше) издаван до 01.06.21 година и да се върне назад в България без опасност да бъде подложен под карантина поради COVID-19 и докога? След интензивна връзка с пресцентъра на здравното министерство (МЗ), по този начин и не разбра изцяло от отговорите каква е обстановката.
" По отношение на пътешестване в други страни, с оглед запазване на своите национални граници, всяка страна членка подхваща лични дейности за запазване на своята територия от импорт на заразни заболявания, в това число от COVID-19. Към момента общоевропейски метод няма, заради което решенията са национални. За това какви са условията (на съответната държава-членка на ЕС) пътуващите следва да се обръщат към съответната здравна организация, посолство или консулство ". Това буквално е отговорът на Министерство на здравеопазването, касаещ така наречен " остарели имунизационни документи " за имунизация против ковид, издавани в България – т.е. тези, които са издадени не.
 Как ще работят имунизационните паспорти за пътешестване по света? Как ще работят имунизационните паспорти за пътешестване по света?
Бордна карта, куфар, паспорт и... цифрово имунизационно уверение? В желанието си да не изгубят доходи от ваканции през още едно...
Какво още е ясно според отговорите на Министерство на здравеопазването – че от 01.06.21 година всички имунизационни документи, които ще се издават в България, ще дават отговор на изискванията на цифровия зелен документ за пътешестване на Европейски Съюз. Съответно, старите документи не дават отговор на тези условия, само че " се основава организация всички жители, които нямат електронен автограф и имат към този момент публикуван документ, да могат да си изтеглят електронно новия вид на " зеления документ ". Откъде –! Именно на този уебсайт " ще се сътвори опция жителите да получат своите документи в електронна форма, като попълнят избрани персонални данни ".
Всичко за европейския дигитален зелен документ като информация можете да откриете (към днешна дата).
Неяснота
Старите документи (т.е. издадените преди 01.06.21 г.) ще бъдат годни на територията на България, като е очакван гратисен интервал до 12 август, 2021 година за преиздаване, с цел да се избегне скупчването на хора. На експлицитен въпрос на това значи ли, че до тази дата в случай че се върна в България от пътешестване от чужбина и показва " остарял имунизационен документ ", ще се спася от карантина, към момента чакаме отговор.
 Министърът: Ваксинационните документи ще бъдат преиздадени Министърът: Ваксинационните документи ще бъдат преиздадени
Ваксинационните документи на тези, които към този момент имат, ще бъдат преиздадени, след влизане в действие на европейските зелени паспорти, заяви...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР