Ще изпълнява длъжността временно до избора на титуляр, но може

...
Ще изпълнява длъжността временно до избора на титуляр, но може
Коментари Харесай

Борислав Сарафов седна в стола на Гешев - той е новият главен прокурор

Ще извършва длъжността краткотрайно до избора на титуляр, само че може да остане и много по-дълго на поста

Прокурорската гилдия (ПК) на Висшия правосъден съвет (ВСС) избра Борислав Боби Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. Причината е предсточното премахване на Иван Гешев като обвинител №1. 

Очаква се идващите дни Висш съдебен съвет да започва процедура за избора на титуляр. Тя се чака да продължи към три месеца. 

Висшият правосъден съвет обаче работи при изминал мандат. Наскоро Народното събрание одобри смяна в закона, съгласно която следва да се излъчи напълно нов състав на Висш съдебен съвет също в границите на три месеца. Процедурите обаче може и да се проточат. Не е ясно в динамичната и конфликтна обстановка дали ще се събере болшинство за избор на нов основен прокурор. Така Борислав Сарафов, който на процедура зае страната на водача на ГЕРБ Бойко Борисов в конфликта с Иван Гешев, може да остане краткотраен основен прокурор много по-дълго. 

Другите две варианти бяха Даниела Машева или Десислава Пиронева. Те бяха другите двама заместител основни прокурори, които показаха подготвеност да оглавят краткотрайно прокуратурата. 

Кандидатурата на Сарафов обаче бе изгласувана първа и получи 8 гласа " за " против единствено 1 " срещу ". Това направи вота за другите две непотребен и подобен не се организира. 

Борислав Сарафов, който е и началник на Националната следствена работа, благодари за доверието пред членовете на ПК на Висш съдебен съвет. Той употребява случая още веднъж да нападна Гешев, като го упрекна, че през последните седмици е употребявал прокуратурата за персонални цели. 

Самият Сарафов обаче също е много противоречива фигура, като неотдавна бе махленски в обязаност с герои от аферата " Осемте джуджета " и по-точно с някогашния следовател на Петьо Петров-Пепи Еврото. 

Изборът на шефа на Следствието за краткотраен основен прокурор може да бъде оспорвано в съда. Има отзиви, че Прокурорската гилдия няма пълномощия да избира обвинител №1, даже и да е краткотрайно изпълняващ длъжността. 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР