Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се

...
Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине до 1-2 години

Ще избутаме още година-две и системата на опазването на здравето ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата конюнктура няма да разреши още веднъж да се преразгледа бюджета на НЗОК, съобщи пред bTV шефът на здравната каса проф. Камен Плочев.
Здравеопазването си гледа добре работата. Системата е зле конструирана. Тази система генерира точно тези резултати – продължителен недостиг. И това е заради две аргументи: първо - парите за здраве са доста малко, и второ – би трябвало да се реши законодателно по какъв начин да се употребяват тези пари, разяснява Плочев.
Той е безапелационен, че има доста хора, които се съпротивляват против промяната в опазването на здравето - "защото сегашната система генерира облаги на доста хора, които се занимават с медицина ". По думите му, точно те са повода към момента да нямаме електронно опазване на здравето, тъй като в случай че имаме, "всичко ще се вижда на екрана ".
За проблемите с общинските лечебни заведения Плочев разяснява, че има два разновидността:
Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се оправи – банкрутира и излиза от пазара. Другият е да продължим по остарелия социалистически вид – заплащане, заплащане, заплащане, без лечебен резултат, сподели той.
Според шефа на НЗОК, вторият вид по никакъв метод не дисциплинира шефовете на лечебните заведения.
Тук страната е извънредно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим модерна медицина, сподели Плочев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР