Ще има увеличение на разходната част на бюджета през 2018.

...
Ще има увеличение на разходната част на бюджета през 2018.
Коментари Харесай

Управляващите обещаха минимална заплата от 510 лева през 2018-а

Ще има нарастване на разходната част на бюджета през 2018. Разликата по отношение на бюджета за 2017 е 2.5 милиарда, повече в резултат от растежа на стопанската система, който е 3.9% за 2016 година. Това сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, която съобщи, че за първи път ще има внезапен растеж на минималната заплата от 460 на 510 лв., а останалата част от парите са ориентирани към три предпочитани бранша.

Около 330 млн. лв. от бюджета за 2018 година са планувани за растеж на учителските заплати, което по думите на ръководителя на бюджетната комисия е към 15%.

„ Има планувани още 150-180 млн. за обучение, само че разноски за качество, стратегии в междинното обучение, предучилищно и учебно, повишение на стипендии, само че в предпочитани специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да откри и просветителната инфраструктура ", разяснява Стоянова.

Следващият предпочитан бранш на държавното управление е " Сигурност, защита и Министерство на вътрешните работи ". 100 млн. повече са планувани за заплати в армията, а над 490 млн. лв. са планувани за модернизиране на оборудването. Общо Сектор " Сигурност " ще има над 600-700 млн. нарастване на разноските. 55-60 млн. лв. за отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% нарастване.

„ Вероятно никой, който получи обезщетение, няма да бъде удовлетворен, това ви го подсигурявам ".
Третата предпочитана сфера е обществената и здравната, където са планувани над 1 милиарда лв. повече за пенсии и опазване на здравето и забележителна част за обществено подкрепяне в другите сфери. За научни проучвания са планувани 65 млн. повече на планов принцип, сподели още Менда Стоянова.

„ Предвижда се нарастване на праговете, от които хората имат право на обществено помощи, т.е ще се усили кръга на хората и ще компенсира растежа на приходите. Има и фокусиране на обществените помощи към тези, които имат действителна потребност от тях, с което ще се увеличи размерът им ", добави ръководителят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова удостовери, че ще продължат и огромните инфраструктурните планове, като огромна част от тях ще бъдат финансиране от европейски стратегии, само че и от държавния бюджет.

" Пари има допълнително, само че те са насочване в предпочитаните браншове.Години наред се търсеше редуциране на личния състав, за жалост това не се случваше. Сега имаме смяна със скок в понижаване на административната тежест бележки с въвеждане на електронни услуги ", сподели още Стоянова.

Депутатът от ГЕРБ съобщи, че е срещу анкетните комисии в Народното събрание, тъй като по думите ѝ с изключение на да запълват времето в студиата, нямат действителен резултат.

По проблема с хората, които не са получили нарастване на пенсиите си тя сподели, че нормативната причина е остаряла, не е от в този момент, само че имат увещание на министър Петков, че в пакета закони ще се запишат текстове, които ще унищожават този проблем.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР