Ще има съвпадение на Омикрон и грипове. Особено обезпокоителна е

...
Ще има съвпадение на Омикрон и грипове. Особено обезпокоителна е
Коментари Харесай

Вирусолог: Ще има съвпадение на силно заразен грипен вирус и Омикрон

" Ще има съвпадане на Омикрон и грипове. Особено притеснителна е превъзходството на субтипа на грипния вирус H3N2. Той провокира висок брой хоспитализации и по-висока смъртност на лицата над 65 година и тези с хронични болести ".

Това съобщи вирусологът от НЦЗПБ проф. Нели Корсун в " Твоят ден ".

Според нея скупчването на хора на митинга на фона на Омикрон е безусловно несъответстващо, може да докара до нови болести и увеличение на заболеваемостта. А в околните дни може да се чака повишение на случаите.

Относно документа за антитела тя разяснява, че не е доста правилен, само че успокои популацията. Все отново счита, че е по-добре да не се ползва. " Може да се предложи ограниченията да се разширят в райони, където над 1000 на 100 000 души са инфектирани - София, Перник, Бургас. Маските с по-висока степен на отбрана, навън също са допустима мярка. На закрито са наложителни ", уточни проф. Корсун.

По думите й Омикрон към момента не господства у нас. " В момента се секвенират 192 проби в нашия център, чака се всички да са от новия вид. В идващите дни може да се чака преобладаване на Омикрон. В Съединени американски щати 98% от случаите са от новия вид, Делта изцяло е отстъпил. PCR тест може с висока възможност да разпознае Омикрон ", изясни медикът. И добави, че използването понятието " флурон " не е доста правилно, само че е допустимо да се случи поради нарасналата интензивност на гриповете.

Проф. Корсун прикани хората да бъдат спокойни с имунизациите и да се ваксинират. " Може да се има вяра на изследванията, макар че бяха направени за малко време. В проучванията участваха десетки хиляди души, измежду тях и хроничноболни ", напомни вирусологът. Тя изясни, че разликите в резултатите от Коронавирус проби в лабораториите идват от особеното равнище на сензитивност на тестванията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР