Ще играе ли Даниел Лорер за шеф на БНБ? Въпросът

...
Ще играе ли Даниел Лорер за шеф на БНБ? Въпросът
Коментари Харесай

Играе ли Лорер за БНБ? Истината

Ще играе ли Даниел Лорер за началник на Българска народна банка? Въпросът стана настоящ, откакто стана ясно, че мощният човек в „ Продължаваме промяната ” отпадна от конкуренцията за еврокомисар. След чуване в Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се спря на кандидатурата на Илиана Иванова, най-високопоставената българка в Европа, член на Европейската счете палата. Тя бе номинирана от ГЕРБ. Малко по-късно плъзна слухът, че Лорер ще се бори за Българска народна банка.

Това е по-скоро слух, съобщи през днешния ден Георги Ганев ог „ Продължаваме промяната ”. " Очаквам да видя и други кандидатури отвън Димитър Радев ", добави още депутатът. Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ няма да поддържа друга кандидатура с изключение на тази на настоящия гуверньор Димитър Радев.
-->
Според Ганев някогашният финансов министър от първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков, също би бил добра кандидатура за гуверньор.

Вероятно е по-отрано да се вкара паралелното изписване на цените в евро и лв.. От ЕЦБ и еврозоната обаче биха се отнесли „ ревностно " към концепцията да плащаме в двете валути преди формалното ни приемане, счита още депутатът от Демократична България Георги Ганев.

Въпросът се появи след изявление на Асен Василев, че се вършат действия и договаряния да се вкара опция за разплащане с евро и левове по едно и също време, без да сме влезнали в еврозоната.

„ Подозирам, че нашите сътрудници от ЕЦБ и Еврозоната ще се отнесат ревностно към тази концепция. Най-вероятно е по-рано да се вкара паралелното изписване на цените в евро и лев ”, съобщи Ганев.

Въпреки че текат периоди, референдумът, предлаган от " Възраждане " против еврото, може и да няма, счита още Ганев.

„ Мои другари адвокати обясниха, че тези периоди са пожелателни. Като мине срокът, няма никакви последствия. Според мен не би трябвало да има референдум. Разбира се, подлежа на увещание. Според мен въпросът е незаконосъобразен и по тази причина е противоконституционен ”, съобщи Ганев. 

Относно формулировката на въпроса, той съобщи, че е допустимо да бъде изменена, единствено в случай че подписалите се, познаят защо тъкмо са се подписали.

„ Според мен има толкоз огромни пороци, че не съществува редакция на български език, която да резервира въпроса и да го направи парламентарен. Не може да бъде поправен порока на този въпрос и да е парламентарен. Най-вероятно въпросът ще се взема решение в Конституционен съд ”, сподели Ганев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР