„Ще идват Стояна и Калата”! Бях на 10 или 11

...
„Ще идват Стояна и Калата”! Бях на 10 или 11
Коментари Харесай

Стояна на 100: чудни истории за Духа и хоризонта

„ Ще идват Стояна и Калата”!

Бях на 10 или 11 години, с нашите почивахме на вилата на Сатиричния спектакъл на Балчик – тогавашната резиденция на военачалник – губернатора на Южна Добруджа по време на румънската им окупация – сред двете международни войни предишния век, също на крайбрежието като Двореца в близост.

И макар, че в „ смяната” ни бяха и Никола Анастасов, с неговата преди дни умряла брачна половинка и първа българска попзвезда Мария Косева, на която и Емил Димитров, и Лили Иванова стартират кариерите си като подгряващи звезди, и дори самата Невена Коканова, бях сино впечатлен, да не кажа обезпокоен, че ни идват тъкмо Калоянчев и Мутафова.

Да, Анастасов и Коканова също бяха при соца във висшата категория „ национални артисти”, само че Калата и Стояна , както ги назоваха възрастните, стояха някак „ по-„ в моите очи тогава. Не питайте за какво – по-тежки ми се костваха и нямам поради единствено физически.

Пристигнаха двамата, настаниха се на красивата панорамна маса на края на каменната тераса на вилата, носеща името Вятър и талази – румънска поетика. А ние – децата – помня, че бяхме с Иван Григоров – Младши сигурно, може би и с Мимо на Весо Цанев, безусловно „ накацахме” към тях на белите столове от вито ковано желязо. Подпитваха на подбив кой, какво и за какво, закачаха се, а ние бяхме доста обезпокоени.

В един миг Стояна отиде да плува в морето – скачаше се от буната тъкмо против къщата, откакто бяха затрупали личния й плаж.

И по този начин се потопи, че в един миг изглеждаше най-дребна точка на хоризонта. Сякаш е стигнала съвсем до Одеса или най-малко до Констанца и няма да може в никакъв случай да се върне.

За разлика от мен, на който постоянно грижливо обясняваха по какъв начин не е по никакъв начин добре да се влиза във вътрешността в морето, та бях доста обезпокоен за нея, възрастните не изпитваха стрес: „.О, остави я! Тя по този начин плува оттатък хоризонта, приказва си сама, пък по някое време се върне назад на брега”.

Не можех да допускам, че всичко това е допустимо на тогавашните й 64 или 65 години – в моите детски очи те се костваха повече от през днешния ден навършваните нейни СТО. Особено пък в нейната форма, която изглеждаше телом надалеч от спортната.
Тогава за първи път проумях посред тези атеистични времена, че има още нещо и то не е „ вятър и вълни” работа. А си е същинско и се назовава Дух.

Върнах се към първия си спомен за Стояна онлайн – по какъв начин се качва на

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР