Ще бъде подвеждащо да се очаква, че дигиталните парични единици

...
Ще бъде подвеждащо да се очаква, че дигиталните парични единици
Коментари Харесай

Цифровите валути на централните банки няма да копират кеша

Ще бъде подвеждащо да се чака, че цифровите парични единици на централните банки ще съдържат детайли на банкнотите и монетите, предизвестява шведската "Риксбанк " - най-напредналата институция в създаване на тези новаторски системи. Шведските централни банкери са създали най-вече изследвания измежду болшинството от съперниците си, предопределени да изследват практическия капацитет на цифровите пари. И въз основа на тях вършат умозаключение, че потребителите няма да могат да оперират с цифровите валути анонимно както с кеша.

Тези констатации се допират до основен абсурд. За да може цифровата парична единица на централната банка да наподобява на кеша, тя би трябвало да е както конфиденциална, по този начин и използваема офлайн. Техническата структура на дигиалните валути обаче изисква да се удостовери истинността им от отдалечен указател, с цел да се избегнат фалшификации, което компрометира анонимността.

Най-старата централна банка в света (бел. ред. - "Риксбанк " е учредена през 1668-а в началото с 20 служители) организира пилотно изследване за приложимостта на цифровите пари и е много по-напред от сътрудниците си по света в изработването на тактика за потреблението им. Подобен режим може да има обхватни последици и даже капацитет да даде на централните банкери по-разнообразен инструментариум с пряк достъп до паричното предложение.

Цифровите пари на всичките централни банки ще изискват указател, който води сметка за собствеността, без значение дали те са основани на физически притежател, на технологията на разпределените регистри или на технологията на криптовалутите blockchain, показва оповестеният в средата на предходната седмица отчет на "Риксбанк ", направен взаимно от банковите ръководства за разплащания и за изследвания.

Мнозинството централни банки по света (58%), които изследват опциите за създаване и въвеждане на цифрови валути, избират учредения на жетони модел, показва "Риксбанк ", базирайки се на анкета в centralbanking.com от 2020-а. Според шведските централни банкери сходен метод "няма да реализира по-добри резултати във връзка с присъщите за кеша свойства " от основания на сметки способ.

"Риксбанк " припомня, че жетоните са принадлежности на предявител и съставляват благосъстоятелност върху парична стойност. Докато учредените на сметка цифрови пари могат да се сравнят с депозитите, тъй като потвърждават благосъстоятелност върху паричен баланс в някакъв тип финансов медиатор или в самата централна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР