Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ

...
Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ
Коментари Харесай

Eленко Божков: Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ Козлодуй

Ще бъде подписан контракт за нови 2 блока на АЕЦ " Козлодуй " по технология AP 1000 с " Уестингхаус ", разгласи пред медии след присъединяване на конференция за развиването на нуклеарната енергетика у нас служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков.

Основните цели, които си слага министерството с подписването на този контракт са - оптималното присъединяване на българската промишленост в построяването на двата блока, оптимално потребление на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия договор.

Във връзка с построяването на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ " Козлодуй " следва подписването на междуправителствено съглашение сред България и Съединени американски щати за създаване на такива нуклеарни мощности. Преди да бъде подписано това съглашение, то би трябвало да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете държавни управления би трябвало да бъде утвърдено от българския парламент. 

Същият инженерингов контракт следва да бъде създаден и подписан с френската енергийна компания " Електрисите дьо Франс " (EDF) за създаване на два блока от по 1000 мегавата, като се употребява съществуващото на площадката в Белене съветско съоръжение за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска стандартна технология. По същия метод, както със Съединени американски щати, ще бъде подписано междуправителствено съглашение сред България и Франция за построяването на тези два нуклеарни блока на площадката в Белене.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР