Ще бъде ли проф. Асена Сербезова номинацията за министър на

...
Ще бъде ли проф. Асена Сербезова номинацията за министър на
Коментари Харесай

Сербезова: Моментът е труден, борим се с поредната вълна на пандемията

Ще бъде ли проф. Асена Сербезова номинацията за министър на опазването на здравето в бъдещия кабинет? Председателят на Българския фармацевтичен съюз е спряганото име за този пост. С какви най-спешни задания би се заела, в случай че стане министър? Какви решения на Коронавирус рецесията е подготвена да предложи? С нея разговоря Мариана Торманова.

Проф. Сербезова разяснява, че не може да удостовери дали тя ще е новия здравен министър. Предстои координиране с съдружни сътрудници, би трябвало да бъде почетена тяхната воля. Не бива да се подценява и омаловажа гласуването на народните представители в Народното събрание, разяснява ръководителят на Българския фармацевтичен съюз. Моментът е сложен, борим се с следващата вълна на пандемията. Но това, че някакъв миг е сложен, не би трябвало да ни защищава от това да правим гражданския си дълг. Идва миг, той от дълго време е назрял, че всеки от нас, в случай че желае да сътвори по-добре бъдеще, би трябвало да загърби персонално его, размишления и мисли. Това, което ни следва, не трябва да ни плаши. Разбира се, че има разлики сред обособени партии и политики. Умолявам всеки един, който води партии в Народното събрание, да се опита доколкото е допустимо да подкрепи това, което ще се случи, и да има дух на съдействие. Видяхме разделянето „ за " и „ срещу " имунизациите. Като че ли се пробваха да разделят медицински класи, разнообразни специалности. Нивото на осведоменост на хората, като пациенти, е доста ниско. Нямаме здравното обучение, което е належащо. Аз го схващам като обикновено в някои хора да има страхове и някои ограничения няма да ги схващат. Въпросът е да се откри баланс на ползите на всички и най-много на интереса на обществото и страната, които би трябвало да оцелеят и да преминат през тази рецесия, разяснява още проф. Асена Сербезова.

Според нея здравният министър би трябвало да поеме отговорност. Да изяснява решенията като издирван резултат. Когато трансформира дадена заповед, да изяснява за какво я трансформира. Тази информация е дължима към обществото.

На въпроса какви промени би трябвало да се създадат във връзка с пандемията и оправянето с нея, проф. Сербезова разяснява, че в пространството са се завъртели хрумвания за преструктуриране на лечебни заведения. Смятам, че към реализирането на тези хрумвания би трябвало да се пристъпва след деликатен разбор, деликатно слушане на всички заинтригувани страни, обмисляне на опасности и изгоди, какъв резултат ще бъде реализиран. Първите стъпки могат да се преценяват, откакто се видят какви дейности са подхванати до момента и по какъв начин са отразени те като резултати, разяснява проф. Сербезова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР