Ще бъде ли 2023-а годината, която ще компенсира ефектите от

...
Ще бъде ли 2023-а годината, която ще компенсира ефектите от
Коментари Харесай

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Ще бъде ли 2023-а годината, която ще компенсира резултатите от главните разтърсвания, породени от двата " черни лебеда " - световната пандемия от Covid и спора към Украйна, или ще бъде годината, която слага нови провокации пред международната стопанска система? На този въпрос се опита да отговори икономическият наблюдаващ от авторитетното турско издание Sabah, Керем Алкин.

Той отбелязва, че в първите дни на новата година специалистите интензивно разискват вероятните сюжети за по-нататъшното развиване на обстановката в международната стопанска система. Анализатори от Международния валутен фонд (МВФ), Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Европейската централна банка (ЕЦБ) приказват за известна загуба на подтик в световния стопански напредък през 2023 година, който напредък може да не доближи даже 2,5-3%, което се смята за предел на криза.

" Това значи, че рискът от криза в международен мащаб е доста евентуален. Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева повтори предизвестието си, че една трета от международната стопанска система ще бъде в криза тази година ", изяснява наблюдаващият.

Според Георгиева, към този момент е елементарно да се планува, че 2023 година ще бъде по-трудна от 2022 година, както във връзка с международната стопанска система, по този начин и във връзка с международната търговия, заради забавянето на стопанската система, следено в Съединени американски щати, Европейския съюз (ЕС) и Китай. Ръководителят на МВФ напомня, че стотици милиони хора, даже в тези страни, които няма да влязат в икономическа криза, ще имат сложен интервал.
 Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация
Прогнозата на Рубини: Светът върви към стагфлация

Известният икономист показва няколко аргументи за прогнозата си

В материала се отбелязва, че за водещите страни в света има риск от допускането на четири съществени неточности , които те би трябвало да се стремят да избягнат по всевъзможен метод.

Първо, написа Алкин, по отношение на към момента продължаващата угриженост за заплахата от световна пандемия, някои страни, и на първо място Китай, могат да вкарат още веднъж ограничавания, карантини и така нататък Подобни ограничения биха могли да доведат нови проблеми както за тези страни, по този начин и за веригите за доставки в света.

Вторият риск се състои в това , че огромните централни банки в света може да продължат да покачват главните лихви, без значение от обстоятелството, че доста интернационалните стопански институции сочат риска от по този начин наречената " тежка криза ".

Известният икономист проф. Нуриел Рубини - прочут още като " Доктора на Страшния съд " (Д-р Дум) поради предварителното прогнозиране на международната финансова рецесия от 2008 година - повтори предизвестието си, че в случай че централните банки са решени и през 2023 година да следват политика на повишение на лихвите и рестриктивна парична политика, то вероятността от тежка финансова рецесия нараства в пъти.
 Приближава ли (крупна) дългова рецесия в света?
Приближава ли (крупна) дългова рецесия в света?

И казусът не е единствено в обслужването на дълга

Третият, не по-малко рисков риск е, че държавната поддръжка за действителния бранш и работещите може да спре. С други думи, грешките от едновременното стягане на паричната и фискалната политика.

И най-после , четвъртата неточност , която огромните стопански системи има риск да създадат през 2023 година е, че може да се поддадат на суматоха и да прибягнат до " щита " на протекционизма, с цел да сдържат влиянито на други конкуриращи ги стопански системи. Това безспорно би се отразило негативно на международната търговия и на веригите за доставки, което пък в допълнение може да задълбочи международната криза.
 Предстои ли световна криза?
Предстои ли световна криза?

Трите сюжета на Световната банка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР