Ще бъдат отпуснати средства за купуване на генератор за Националната

...
Ще бъдат отпуснати средства за купуване на генератор за Националната
Коментари Харесай

Проф. Евгени Семков: Ще се отпуснат средства за генератор в обсерваторията „Рожен”

Ще бъдат отпуснати средства за пазаруване на генератор за Националната астрономическа обсерватория „ Рожен”. Такова увещание е получил от министрите на стопанската система и на образованието и персонално от премиера шефът на Института по астрономия към Българска академия на науките проф. Евгени Семков, разгласи той пред БТВ.

В същото време към този момент седми ден астрономите от обсерваторията на връх Рожен са без ток и вода. Едва през вчерашния ден избавителните екипи съумяха да пробият 3-метровите преспи, с цел да стигнат до тях.

Генератор ще има за идната зима, сподели проф. Семков. Той уточни, че цената му е към 100 000 лева Директорът на Института по астрономия означи, че обсерваторията има два генератора, които обаче не са употребявани от години и към този момент са за бракуване.

„ Причината да не се употребяват е, че преди 10-15 година бяхме в доста тежка рецесия и нямаше дори пари за гориво. Ако имаме генератор, който да зарежда цялата обсерватория, за 7 дни би трябвало да имаме няколко тона нафта”, съобщи проф. Семков.

„ През последните 2 година съвсем не сме имали прекъсване на ток и това може би ни подейства малко успокояващо и може би сме подценили ситуацията”, позволи той. По думите му в последните 2 година получават много положително финансиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР