Щатът Юта в САЩ стана първият, който предвижда ограничения за

...
Щатът Юта в САЩ стана първият, който предвижда ограничения за
Коментари Харесай

Детелина Стаменова: Спешно сложете на детския телефон филтър за съдържание за възрастни!

Щатът Юта в Съединени американски щати стана първият, който планува ограничавания за потреблението на обществени мрежи и интернет услуги за деца и подрастващи. Причината е възходящият брой психологични усложнения при младите и все по-изразени зависимости към обществените мрежи. Докато още 4 щата имат намерение да одобряват същите забрани за интернет за децата след 22:30 ч., се запитахме къде е България в тази картина? И тук е видно, че децата прекарват все по-голяма част от времето си пред екран - за развлечение, за връзка и даже за учене. Но питаме ли се фактически какви са вредите от това? 

Потърсихме мнението на Детелина Стаменова - психотерапевт с богата самостоятелна процедура и опит като коуч в корпоративния свят. Стаменова беше част от екипа на проучването " Невидимите пандемии ", които преглеждат новите болести и психологични усложнения на индивида от 21. век. 

В един от американските щати бяха признати ограничавания за комуникационните компании да доставят интернет на деца след 22:30 ч. в американския щат? И има ли аналогични ограничения по света?

Мисля, че сме доста надалеч от това, което се случва в Юта. В Китай и Хонконг има ограничавания за интернет ползване за другите категории лица, както за време за деца, по този начин и за харчене на пари, защото в Азия това е голям проблем, откакто онлайн извършването на покупки отвори всички порти. Преди години основателите на компютърната игра " Фортнайт " бяха санкционирани със сериозна сума за несъответствуващото наличие. Срещу тях сега текат 3 каузи в Канада и това най-вероятно доста ще промени пейзажа на компютърните игри. 

Не съм сигурна дали паралелите към Съединени американски щати и Юта са доста удачни. В Юта популацията са основно мормони и са доста кардинални хора. Те изхождат от ползите на фамилията, на религията, на положителното. Те са извънредно етични.  Съпругът ми работи с компания, която е основана в Юта, и има персонални усещания какъв брой са разнообразни хората в този щат. Те са други и не могат да бъдат вкарани в концепцията, която изповядва един американец от Калифорния или Флорида.

В България има ли институция, която да следи вредите от екранното време при децата?

Родителите в България са много ларж във връзка с потреблението на интернет от децата им. Повечето считат, че това е безобидно развлечение. Като цяло възгледите на българските родители за вредите върху децата им са на двата полюса: едните не считат, че това е проблем, а другите мислят, че от всичко се умира. Така е и със затлъстяването прочее.

Децата обаче прекарват доста време в интернет, а в България не се приказва за ограничавания. Или най-малко доста малко. Вече имаме статистика, че в първите години на децата от най-ранното им развиване използват огромни екрани като тв приемници, а от края на първата и към втората година отиват към мобилни екрани – телефони, таблети и преносими компютри. Това се отразява на всичко останало от детското развиване.

Много от родителите нямат сериозно мислене изобщо. Те се пускат по инерцията на новото. Все по-често срещаме деца в бебешка количка със стойка за телефон, сякаш светът към този момент е омръзнал на бебето... 

Това ли е най-тревожното - въвличането от бебета с видеосъдържание?

Да, и това. Но един от огромните бичове на актуалните деца е ранното ползване на наличие за възрастни. Аз работя с такива пациенти – деца и към този момент подрастващи, които са основали извънредно травматични показа от порното. Това е огромен камшик, за който никой в България не приказва, а казусът към този момент е тук. Порносайтовете са извънредно нападателни - както за девойки, по този начин и за момчета. Има и 6-годишни деца, които са попадали на порносайтове и това им обърква душeвността за много дълго време.

Като психолог приканвам - това да е най-голямото и значимо ограничаване, което родителите да вкарат на телефоните на децата си за порното - от най-малко от 14 - 15годишна възраст.

Но това, че вашето дете има филтър, не значи, че няма да попадне при приятелче, което няма - и ще гледа с него. Това е заплашителен проблем за всички и за нас като експерти. Много е значимо да се приказва за потребността от филтри. Дори да са автоматизираните от телефоните, доста апарати към този момент вървят с вградени филтри.

Всичко ли е в ръцете на родителите? Не всички имат еднообразно висока компютърна и техническа просветеност да се оправят сами? 

Единственото, което можем да създадем, е

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР