Щастието и психичното здраве беше тема на първия панел в

...
Щастието и психичното здраве беше тема на първия панел в
Коментари Харесай

Говори с всички! Защо е наистина важно да се обсъждат проблемите

Щастието и психологичното здраве беше тематика на първия панел в провеждащия се през днешния ден Четвърти публичен диалог " Щастието на нацията ", съпътстващ представянето на Четвъртото годишно национално представително проучване “Индекс на щастието: България 2022 година ”, направено по поръчка на сп. " Мениджър ".  

“Крайно време е в България да стартираме да мислим за здравето освен като физическо здраве. Психическото благоденствие е доста значима част от общото здраве ”, съобщи  Ивайло Спасов, шеф връзки обществена смяна в УНИЦЕФ.

“Има една неприятна статистика - 4% нарастване на купените през последните две години транквилизатори и антидепресанти. Когато хора са в сложна обстановка, когато имат недостиг на думи, когато не имат вяра, че ще бъдат разбрани, те нормално търсят моментни и бързи решения и прибягват до субстанции. Някои употребяват - хранителни добавки, други - лекарства, трети - психоактивни субстанции. Статистиката през последните две години е безапелационна в това отношение - има нарастване. Най-вече при използването на алкохол. Има нарастване и на интоксикациите. Това е в действителност обезпокоително ”, обърна внимание психиатърът  доктор Ирина Лазарова, която модерира дискусията в първия модул .

“Едно на всеки пет деца - т.е. младежи под 18 година - са в някакъв тип разстройство. Малките младежи, съпоставени с тези в ЕВропа, имат най-голяма податливост да прибягват към алкохол, цигари и ранен полов живот. Не може да се направи ясна релация, че това е отрицателен метод за справяне с проблеми, само че е явен знак, че те не усещат задоволително поддръжка. А за какво е значимо да имат поддръжка ли? Защото 50% от всички психични положение се отключват до 14-годишна възраст, а 75% - до 24-годишна възраст. Препоръка номер едно - диалог. Обществен, междуличностен, всевъзможен диалог. Втора - укрепване на статута на виновните възрастни. Защото от тях зависи доста ”, съобщи още Ивайло Спасов. И добави, че пространствата за диалог в нашето общество от ден на ден понижават. “Имаме ли право да сме щастливи в тези тежки времена е значим въпрос. И той има явен отговор - всеки има право да е благополучен. Без значение какво е времето ”, акцентира той.

“Психичното страдалчество дълго години беше стигматизирано. За него не се говореше. Ако сте чели Чудомир - съгласно него българинът е податлив да се оплаква. Това е наклонност да се страда надълбоко и безпределно. Затова е значимо да се беседва - с цел да можеш като споделиш да излезеш от тази наклонност. Има и още - едно дете, един младеж - те постоянно ще ти кажат нещо, което не знаеш. И по тази причина е значимо да се беседва. И то не със общоприети категории. Ако не питаш хората непрекъснато дали са щастливи, а ги питаш разнообразни неща, ще получиш доста любопитни и забавни отговори. И в случай че можеш да ги чуеш, това ще промени нещата ”, обясни  Весела Банова, клиничен психолог и психотерапевт .

“Ако мерим щастието в канара, бихме дали по-ниски оценки - 3,4, 5. Но в случай че отговорим непринудено - доста повече хора биха се определили като щастливи. Добре е и да можем да определим кои неща и прекарвания ни карат да бъдем щастливи. Защото ние постоянно се приспособяваме към протичащото се, търсейки щастието. Стресът е постоянно към нас, само че не постоянно го разпознаваме и той се натрупва. Затова би трябвало да оценим нещата към себе си - по какъв начин си почиваме, по какъв начин отпускаме. Трябва да намерим самодейната конфигурация, която ни оказва помощ да не прегаряме “, препоръча психологът  проф. Маргарита Бакрачева.

“Постиженията, само че споделените, съпреживените достижения, способстват за нашето благополучие и благоденствие. Ако можем да чуем другите, това ще докара до понижаване на разделянето в България. Защото ние ще чуем както ни споделят те и ще го споделим с тях ”, приключи пожелателно Ирина Лазарова.

Основен сътрудник на събитието е  ManpowerGroup България 

Четвърти публичен диалог „ Щастието на нацията “  се организира с поддръжката на:  Ocean Investments; JTI; Mobile Wave Solutions  

Медийни сътрудници:  dir.bg, НПО Портал, Bloomberg TV Bulgaria Dnes.bg

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР