Щъркели се превърнаха в домашни любимци. Вече няколко години прелетните

...
Щъркели се превърнаха в домашни любимци. Вече няколко години прелетните
Коментари Харесай

Семейство щъркели стана емблема на село Кладница

Щъркели се трансфораха в домашни любимци. Вече няколко години прелетните птици се връщат в пернишкото село Кладница. За тях се грижат фамилиите в региона, които дори са им дали и имена - Добри и Добра.

„ Около 9:00-10:00 мъжкият слиза и стартира да се разхожда в двора. Обича да се оглежда във витрините на зимната градина и да чука по прозорците. Най-интензивни са разходките му обаче в следобедните часове “, споделя Стоян Стоянов пред bTV.

Семейство Стоянови, в чийто двор се разхождат прелетните птици, разясняват, че би трябвало да се пази тишина и успокоение, с цел да не се стресират щъркелите.

В първия миг Стоян се тормозил, тъй като решил, че щъркелът търси някаква помощ. Женската седи в гнездото и мъти, до момента в който мъжкият се грижи за опазването на гнездото, разяснява стопанинът на дома.

„ Когато си види отражението в стъклото, стартира доста настойчиво да чука с клюн. Не се опасява от хората, няма проблем да изляза от къщата в двора, поглежда ме и продължава да се разхожда “, споделя и Нели Стоянова.

Стоян и Нели са се доближавали до щъркела на към 50-60 сантиметра, само че не са пробвали да го хващат, с цел да не го изплашат. Семейство Стоянови прочели, че на тези птици не трябва да се дама храна, тъй като е допустимо да им навредят.

„ От чукането по стъклото той си разрани клюна и ние доста се притеснихме. Звъняхме и хората ни споделиха, да не се тормозим от капките кръв по стъклата и по земята – клюнът е доста здрав “, споделя още Нели Стоянова.

Тя споделя още, че щъркелът Добри е извънредно любопитен – към този момент е опознал двора и се разхожда умерено в него. Тя е възхитена от интелигентността на птиците. Гнездото съществува от 11 години, само че щъркелите идват от към три години. Според семейство Стоянови птиците Добри и Добра са относително млада двойка. Дали им тези имена, тъй като са извънредно положителни.
 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР