Шпионажът през миналия век не бил задача за всекиго. Хората,

...
Шпионажът през миналия век не бил задача за всекиго. Хората,
Коментари Харесай

Фифи, Жозефин и Вирджиния – красивото лице на тайните агенти

Шпионажът през предишния век не бил задача за всекиго. Хората, които са хванати, не чакат дълъг живот. С тази нелека задача обаче са се заемали даже дами, и то във Времето на Втората международна война, когато наказванията били доста по-мъчителни.

Танцьорката Жозефин Бейкър

Жозефин Бейкър е афроамериканка, чиито живот в Съединени американски щати не бил изключително прелестен поради цвета на кожата ѝ. Затова тя взема решение да се реалокира в надалеч по-толерантната и демократична Франция.

Там стартира да работи като танцьорка, даже след окупацията на нацистите. Заведението, в което Жозефин танцувала, постоянно било посещавано от германци и съдружниците бързо я вербували за разузнавач.

Налагало се афроамерканката да изнася информацията върху нотни листове, а най-секретните сведения, които получавала, криела в бельото си.

Хубавата Фифи

 Мари Кристин Чилвер Снимка: La Segunda Guerra

Мари Кристин Чилвер или хубавата Фифи, както и казвало английското разузнаване, трябвало да ревизира новаците измежду шпионите, с цел да се убеди в надеждността им на сътрудници, преди да ги изпратят на задачи.

Само една трета от постъпилите претенденти успявали да преминат през всички проби на Фифи. Така тя основава войска от качествени разузнавачи.

Еднокраката Вирджиния

Малко след началото на Втората международна война Вирджиния Хол губи единия си крайник. Травмата обаче не я отказала от присъединяване във войната и тя взема решение да стане вредител.

По време на окупацията на Франция Вирджиния отпътувала в превзетата и охранявана територия. На френска земя тя оглавява три батальона от френската опозиция и провела няколко блестящи разследващи интервенции.

След нейните задачи са убити 1500 индивида от вражеските войски, разрушени са 4 моста, а 15 влака са взривени.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР