Шоково поскъпване и на водата. От началото на август жителите

...
Шоково поскъпване и на водата. От началото на август жителите
Коментари Харесай

Има ли опасност Бургас да остане без вода?


Шоково повишаване и на водата. От началото на август жителите на Бургаска област заплащат с 60 % по –висока цена на питейната вода. Решението е от 29 юли на Комисията за енергийно и водно контролиране, оповестява Нова тв.

Дни след решението кметът на община Бургас внесе тъжба в административния съд, с която апелира решението на регулатора. От началото на август бургазлии заплащат за кубик питейна вода към този момент 4,39 при 2,80 до преди дни. На новите цени се възпротивиха и кметът и общинските съветници в Бургас, а и в доста общини в района.

В  разгара на сезона хотелиерите в Слънчев бряг са недоволни от изненадващите цени на водата. В цените за ваканционните пакети, новите числа не са заложени.  

Хотелиерите са безапелационни, че с цел да пестят разноски няма по какъв начин този сезон да спрат водата, нито да лимитират използването на басейните, само че новите сметки щели да рефлектират в нарастването на цените на  ваканцията идващото лято.

“Ние можем по някакъв метод да се спасим, само че ще увеличим с още 20% цените за нощувките идната година. И в този момент би трябвало да ги увеличим с още 20 - това значи 40%. Но това не може да бъде до безконечност. С това рискуваме да убием един проспериращ бизнес наименуван “туризъм ”, сподели зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. 

От Водоснабдяване и канализация – Бургас не пожелаха да застанат пред камерата ни, с цел да разясняват недоволството на бизнеса. Мотивите си споделили седмица преди решението на комисията за енергийно и водно контролиране. 

“Цената на ел. силата беше 95 лева на мвтч, а преди ден тя доближи цена от 800 лв., което е фрапиращо.  Това са 8 пъти нарастване на всички, освен за нас във ВиК бранша, само че и за целия бизнес в България ”, изясни Димитър гюров от ВиК.

 Стана ясно,че нарастването на ВиК услугите и идните вложения, залегнали в “Бизнес проект за 2022-2026 година ” в област Бургас, са признати единомислещо от членовете на Асоциацията по ВиК-Бургас. Кметът на Бургас обаче внесе тъжба в съда за новата цена на вода. Обжалват приемането на проекта.

“Крайното решение е взето на база голям брой предишни решения, които са признати в съвещания свикани от ръководителя, за който е известно, че изборът му е прогласен за противоконституционен. Последният ни мотив, само че не по значимост, е събитието, че решението е взето без липса на воля от страна на общините. Това е по този начин, тъй като на общините и на препоръките пред Асоциацията е показано решение, което е друго от решението, което е признато от регулатора ”, по този начин изясни обстановката Златина Георгиева от община Бургас.

Недоволни са и общинските съветници в Бургас. Приели са единомислещо декларация срещу високите цени на водата.

“Разбира се, че няма такова решение. Между думата “съгласуване ” и “съгласяване ” има голяма разлика, двата глагола са разнообразни ” съобщи юрист Иво Баев, ръководител на “Правна комисия ” Оценка за съвместимост - Бургас. 

Категорични са, че цените утвърдени от КЕВР са оптимални, а не наложителни. Затова общинските съветници ще търсят подпомагане от принципала на ВиК Дружеството, поради това, че регионалният шеф бе заменен преди дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР