Шоковата диагноза на Кейт Мидълтън миналата седмица хвърли светлина върху

...
Шоковата диагноза на Кейт Мидълтън миналата седмица хвърли светлина върху
Коментари Харесай

След Кейт: Има ли епидемия от рак при млади хора под 50?

Шоковата диагноза на Кейт Мидълтън предходната седмица хвърли светлина върху стряскащата наклонност от ден на ден да се усилват онкологичните болести при хора под 50 години. Водещи лекари настояват, че е международен проблем. Въпреки годините на проучвания, учените са озадачени каква е повода.

След новините за принцесата на Уелс хирург съобщи, че повода може да е фактор, който към момента не е открит. Професор Андрю Бегс, съветник колоректален хирург и старши клиничен помощник в университета в Бирмингам, сподели: „ Възможно е да има незнаен фактор от околната среда, който не сме разкрили, макар задълбочените проучвания “. Той добави: „ Ракът в млада възраст никога не е необичаен. Управлявам клиника, където се следи, че от ден на ден и повече хора на 40 години са диагностицирани с рак “.

Принцесата на Уелс се подложи на планувана коремна интервенция през януари. Лекарите в началото не смятаха, че положението ѝ е рак, само че по-късно тестванията разкриха болестта. Тя стартира курс на превантивна химиотерапия в края на февруари и не е посочила типа рак, който е имала. 
 

Познати са ни и други звезди, които са под 50 и са имали рак. Актьорът от Черната пантера Чадуик Боузман не съумя да се пребори с тежката диагноза. Други сега се лекуват от заболяването, като актрисата Олива Мън, която на 43 години неотдавна разкри, че има рак на гърдата. София Вергара, артистът от Междузвездни войни Юън Макгрегър и певицата Кайли Миноуг също бяха диагностицирани с рак преди да навършат 50 години.

Данните от Обединеното кралство демонстрират, че до момента в който случаите на рак са се нараснали във всички възрастови групи, случаите са се нараснали доста по-бързо измежду младите. Според Cancer Research UK (CRUK), равнището на заболеваемост измежду по-младите британци (на възраст сред 25-49 години) в този момент е 162,4 случая на 100 000 души всяка година. Това е с 22% повече от цифрата през 90-те години. За съпоставяне, равнищата измежду хората над 75 години, които съставляват към половината от всички случаи на рак в Обединеното кралство, са се нараснали единствено с 9 % през същия интервал.



Актрисата Оливия Мън пипна рака единствено на 43

Онкологът доктор Шиван Сивакумар от университета в Бирмингам разказа обстановката като „ зараза “. Той сподели: „ В момента има зараза от младежи (под 50 години), които се разболяват от рак. Не е известна повода за това, само че виждаме повече пациенти да получават рак на корема “. 

Професор Карол Сикора, знаменит онколог с над 40-годишен опит, сподели пред MailOnline по-рано тази година, че специалистите „ нямат визия “ какво предизвиква повишаването на случаите на рак на панкреаса, изключително измежду млади дами. „ Истината е, че просто не знаем! Причините за рака са заключени в популацията доста години преди да станат явни “ сподели той. Професор Сикора показа още, че нарастването се следи от години и има редица аргументи, за които специалистите подозират, че са отговорни.

„ Това няма нищо общо с Covid или имунизациите – стартира да се случва доста преди този момент. Вярвам, че това евентуално се дължи на промени в метода на живот – затлъстяване, диета с мазнини, затънал метод на живот, седене на бюра по през целия ден и несъмнено по-добра диагностика “, прибавя професора.

Изглежда също по този начин, че има разделяне по пол в случаите на рак измежду младите. Данните на CRUK демонстрират, че дамите при започване на 40-те, като Кейт, са два пъти по-склонни да се разболеят от рак, в сравнение с мъжете на същата възраст. Разликата се балансира леко с придвижване на възрастта на британците, като мъжете имат по-голям късмет да бъдат диагностицирани от 60-годишна възраст нататък.

Англия не е изключително състояние, когато става въпрос за увеличение на заболеваемостта от рак измежду младежите, като сходни равнища се следят по целия свят. Проучване, оповестено в British Medical Journal предходната година, откри, че случаите на ранна поява на рак като цяло са се нараснали в международен мащаб със 79 % сред 1990 и 2019 година. Експертите също предвиждат, че случаите на рак при младите ще набъбнат още повече, с спомагателни 31 % до 2030 година.

Данните на Световната здравна организация демонстрират, че Австралия е имала най-високия брой ранни диагнози на рак в света, с % от 135 на 100 000 души през 2022 година. Нова Зеландия е на второ място със 119 случая на 100 000 души измежду младежите.

Диетите с високо наличие на алено месо и ниско наличие на плодове, както и високата консумация на алкохол и използването на тютюн бяха посочени като съществени рискови фактори. Експертите по-рано свързваха повишаването на такива модифицирани диети в западния свят от 50-те години нататък с повишаването на раковите болести, свързани с диетата, като рак на червата, измежду по-младите хора.

Повече от 375 000 случая на рак се откриват всяка година във Англия, което се равнява на 1000 всеки ден, съгласно CRUK. Около 100 от тях са измежду хората под 50 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР