Шокиращи подробности са написани в обвинителния акт за убийството на

...
Шокиращи подробности са написани в обвинителния акт за убийството на
Коментари Харесай

Шокиращи подробности съдържа обвинителният акт за убийството на граничния полицай

Шокиращи детайлности са написани в обвинителния акт за убийството на граничния служител на реда Петър Бъчваров, който почина откакто беше убит през дупка в граничната ограда, съобщи Българска национална телевизия.

От обвинителния акт по делото, направен от прокуратурата в Одрин, излиза наяве, че на братята Енгин и Мустафа Ергуван са повдигнати по три обвинявания: за убийството на граничния служител на реда Петър Бъчваров, за опит за ликвидиране на военнослужещия Рашко Рашков, за нанасяне на вреди на държавна благосъстоятелност.

И двамата са подведени под отговорност по едни и същи членове от турския Наказателен кодекс.

От документите излиза наяве, че Мустафа Ергуван, който беше пуснат на независимост против подписка при гледането на мярката за неотклонение, към този момент има единствено възбрана да напуща страната. Там са приложени и фрагменти от показанията на двамата братя.

Експертизи в Турция

Посочени са резултатите от експертиза на оръжието, с което е осъществено закононарушението – ловна пушка със сачми 12-и диаметър. Изготвена е на 18 ноември 2022 година в криминалистична лаборатория в Истанбул. Според заключението са открити следи от изстрелите по ръцете на двамата обвинени.

На 31 януари 2023 година е направена ДНК експертиза от правосъдни лекари в Турция. Взета е кръвна проба от посочения за стрелец Енгин Ергуван. Анализът е посочил, че ДНК-то съответствува с това от фасовете, които са конфискувани от мястото на престъплението.

Експертизи в България - аутопсията на починалия служител на реда

Според аутопсията от дясната страна на лицето е открита рана от огнестрелно оръжие. Раните са в горната част на бузата и под клепача на дясното око. Установено е, че сачмите от ловното оръжие са влезнали от тази част на лицето и са доста близо една до друга. Ако бъде проследен пътят на раните, може да се види, че изходът на едната е под лявото ухо.

Другата сачма е траяла по основата на черепната празнина. Тя е съумяла да раздроби лицевата кост и да докара до солидни счупвания.

В региона на носа също има огнестрелни рани, разкъсвания и назалната кост. Има входна рана от дясната страна на носа и изходна от лявата.

Открити са и входни и изходни рани при дясното рамо на жертвата. 32-годишният служител на реда е умрял от черепно-мозъчна контузия, кръвоизлив, както и от множеството си рани. Смъртта е била неизбежна и е настъпила неотложно.

Според аутопсията дистанцията, от което е стреляно, е сред 6 и 8 метра. Тя демонстрира, че оръжието е било ориентирано против служителя на реда, от дясно.

Откъс от показанията на военнослужещия Рашко Рашков:

" Бъчваров беше от лявата ми страна, към която погледнах. Петър спря колата на пътя, който върви редом, по продължението на граничната ограда. Забелязахме, че дупката на нея беше по-голяма от тези, които сме виждали до този миг. Не виждахме никого в близост. Не чувахме и гласове. От това, което видяхме, си личеше, че същото място е поправено и дупката е отворена още веднъж по-късно. Забелязах, че телта е навита от турската към българската страна. Петър слезе от лявата врата на джипа и се насочи към оградата. Не видях да държи нещо в ръцете си. Знаех, че има оръжие в калъфа, което не е извадил. Не съм наясно с модела и марката. Разстоянието сред дупката и мястото, където беше спрял джипа, беше към 2 метра. Аз си сложих фенер на главата и го възпламених. 30 секунди откакто той слезе, аз направих същото. В това време на дясното ми рамо носих оръжие и държейки го в дясната ми ръка, се насочих към предната страна на джипа. Оградата оставаше от лявата страна на колата. Късите фарове светеха, а откакто Бъчваров изключи мотора, те продължиха да светят известно време. Моят револвер гледаше надолу. Насочих се към дупката и когато приближих фаровете, които светваха и изгасваха, се чуха изстрели. За последно видях сътрудника Бъчваров, до момента в който беше леко приведен и оглеждаше дупката в оградата. Чух мощен тон от оръжие от турската страна. Вероятно беше на към 5-10 метра от нас, тъй като не се чуваше ехтене. Непосредствено преди този момент го бях попитал дали дупката е нова или остаряла. Той ми отговори: мисля, че са я отворили в този момент и тъкмо в този миг чухме изстрел. Дойде от турската страна. Сякаш до нас гръмна бомба. Така се чу. Веднага откакто беше улучен, изгубих Петър от взор. Отидох 2-3 метра обратно и клекнах зад предната дясна гума на колата. Предположих, че е починал. Когато се пробвах да погледна под джипа, видях неподвижната му дясна ръка. Не можех да видя тялото му. Надявах се да извика за помощ, само че това не се случи. След към 30 секунди от същото място още веднъж погледнах към ръката на моя сътрудник. Отново беше неподвижна и в същата позиция. Известно време не се чуха други звуци или изстрели. Махнах предпазителя на моето оръжие. Издърпах пандиза обратно и стрелях предупредително. Тогава откриха огън и против мен от турската страна. Чух изстрели 2-3 пъти. Мисля, че единият от тях улучи джипа. Реших да отида на по-безопасно място, само че се сетих, че имам светещ фенер на главата. Избягах на близо 20 метра от джипа, зад храстите. Докато бягах, чух още изстрели. След това се пробвах да заема позиция. Не знам какъв брой време съм стоял по този начин, само че ми се схвана левият крайник. "

Следващото съвещание на наказателния съд в Одрин ще бъде на 14 декември. Според магистратите в Турция колкото по-бързо Рашко Рашков бъде разпитан още веднъж и свидетелските му показания бъдат допълнени, толкоз по-бързо ще бъде произнесена и самата присъда.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР