Шофьорите вече могат да се възползват от новата амнистия за

...
Шофьорите вече могат да се възползват от новата амнистия за
Коментари Харесай

АПИ започва да връща 5 млн. лева на неправилно глобени шофьори

Шофьорите към този момент могат да се възползват от новата " прошка " за санкциите за неплатени пътни такси. Към края си предният парламент реши, че водачите на МПС не бива да заплащат повече от 3 такси годишно. Формулярите на заявленията за възстановяване на надплатени суми са качени уеб страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg, заяви Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Промените в Закона за пътищата се постановиха поради многото случаи, в които по разнообразни аргументи водачите не са били наясно, че камерите на тол системата ги записват без годни винетки. Най-често това става, когато водачът почтително си е платил пътната такса - тол или винетка, само че е позволил неволна неточност при попълването на данните за автомобила и системата го регистрира като нарушител. Нашумяха и патилата на хората от Пролеша и други близки до София обитаеми места, на които кабинетът " Борисов " беше заречен, че пътят им до столицата няма да е в обсега на тол мрежата. Оказа се, че шосето е влезнало с листата на платените, а никой не е споделил на локалните хора. В един миг те пропищяха, тъй като започнаха да получават известия за санкции, като имаше " рецидивисти ", глобени 30 пъти. 

По данни АПИ от  2019 година насам, колите с над 3 платени санкции за година са повече от 22 000. Сумата, която предстои на връщане, надвишава 5 млн. лв., демонстрират изчисленията на пътната организация.

Със същите промени, които бяха обнародвани през януари, водачите към този момент ще могат да коригират грешки във винетката, направени по нехайство, и в случай че са глобени, да си върнат сумите.

" Според промените в Закона за пътищата водачите няма да бъдат глобени за придвижване без е-винетка повече от три пъти годишно. Това значи, че в случай че в границите на една календарна година едно пътно транспортно средство е било записано три пъти да употребява платената пътна мрежа без закупена винетка, следващо негово придвижване без платена такса няма да се смята за административно нарушаване и няма да се глоби, показват от АПИ.

Къде какво какво 

Заявлението може да бъде изтеглено от www.bgtoll.bg, в раздел „ За нас ", секция „ Заявления ".  Към него би трябвало да се приложат: копие от регистрационния ваучър на МПС-то; копие от документи, удостоверяващи осъществено заплащане на таксата; документи, доказващи основателността на настояването за възобновяване на платената такса;удостоверение от обслужващата банка за банковата сметка и титуляр, посочени от заявителя; и пълномощие (в случай, че заявката не се подава от собственикa или ползвател на ППС) с категорично изтъкване на банковата сметка, по която следва да се възвърне сумата.

Заявлението може да бъде подадено на място в Агенция „ Пътна инфраструктура ", в Националното тол ръководство на адрес: гр. София, бул. „ Никола Петков " №86 или в 27-те регионални пътни ръководства, както и на електронен адрес: 

Срокът, в който би трябвало да се възстановят сумите, е пет работни дни.

Другата законова промяна урежда коригирането на неточности,  когато при издаването на електронна винетка е позволена неточност при вписването на данните за пътното транспортно средство - регистрационен номер, страната, в която е записано, неговата категория.  За да бъде осъществена корекцията, е належащо винетката да е към момента годна и да бъде подадено заявление от притежателя или ползвателя.

Ако се окаже, че  в България съществува пътно транспортно средство с еднакъв на сбъркания във винетката, заявителят би трябвало да показа доказателства за заплатената от него винетна такса.

Заявлението за корекция на техническа неточност може да бъде изтеглено от сайта www.bgtoll.bg, в раздел „ За нас ", секция „ Заявления ". Към заявката би трябвало да бъдат показани и следните документи: удостоверение за регистрация на ППС, касов бон за купена електронна винетка, в случай че е платена в брой, банково извлечение за купена е-винетка, при заплащане, осъществено по банков път и пълномощие, при положение, че заявката не се подава от притежател или ползвател на ППС. 

При отказана промяна водачът не може да претендира да му бъдат върнати платени санкции, наложени с наказателни постановления или електронни фишове, както и обезщетителни такси, показват от АПИ. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР