Шофьорите от столичния градски транспорт са абсолютно прави. Те искат

...
Шофьорите от столичния градски транспорт са абсолютно прави. Те искат
Коментари Харесай

Манолова подкрепи служителите от столичния градски транспорт

„ Шофьорите от столичния градски превоз са безусловно прави. Те желаят почтено заплащане, съблюдаване на Кодекса на труда и естествени условия на труд. “ Това сподели омбудсманът Мая Манолова пред публицисти на влизане в Столична община на съвещанието на Постоянната комисия по превоз и туризъм към Столичния общински съвет (СОС), представена от пресцентъра на държавния бранител.

На него участваха и чиновници на столичния градски превоз, откакто през вчерашния ден Манолова изпрати писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова и до ръководителя на Постоянната комисия по превоз и туризъм към СОС Екатерина Йорданова да позволен по двама представители от гараж на днешното съвещание.

Работниците от сектора внесоха в институцията на омбудсмана петиция, подписана от 1 210 водачи, в която се оплакват от липса на кадрова обезпеченост, полагане на ексклузивен труд, несъобразяване на разписанията с действителната обстановка на пътя и липса на естествени тоалетни на крайните спирки.

„ Ще бъде добре в случай че общинските съветници и членовете - първо на транспортната комисия, а по-късно и всички останали, чуят проблемите от първо лице, слагат проблемите на масата и начертаят проект за тяхното решение “, акцентира омбудсманът.

По думите й столичните водачи в градския превоз поставят по 350, 500, 700 часа ексклузивен труд, което е нарушаване на Кодекса на труда във връзка с дневните, седмичните и месечните почивки.

„ Вместо 9 дни някои от хората в градския превоз почиват по 3 и по 4 дни в месеца, няма младежи, които да желаят да работят в системата поради ниските хонорари и неприятните условия на труд “, акцентира публичният бранител.

Според нея казусът е извънредно огромен, натрупван с десетилетия и чакащ разрешаване.

„ Това е значимо и за столичани, тъй като в случай че зад кормилото е водач, който е работил без отмора – дневна, седмична, месечна, той е рисков и за себе си и за жителите на София “, заключи Манолова.

По думите й нейната роля като омбудсман е да бъде посредник сред жителите и институциите.

„ Аз имам ангажимент да пазя българските жители, в това число 2 млн. столичани. Върша си работата сега и считам да си я правя, без значение от това какви избори ще има през тази или през идната година “, сподели на съвещанието Манолова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР