Шофьорът на румънския автобус, катастрофирал на пътя Русе - Велико

...
Шофьорът на румънския автобус, катастрофирал на пътя Русе - Велико
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на шофьора на румънския автобус за катастрофата между Русе и Велико Търново


Шофьорът на румънския рейс, аварирал на пътя Русе - Велико Търново е притеглен като обвинен за причиняване на гибел по несъобразителност поради превишена скорост и неспазване на разпоредбите за придвижване по пътищата. Това оповестиха на брифинг от окръжната прокуратура във Велико Търново, осведоми Българска национална телевизия.

Шофьорът е турски жител и поради това, че има заплаха да се укрие, прокуратурата ще изиска от съда да му бъде наложена мярка задържане под стража за 72 часа. При злополуката през вчерашния ден починаха четирима души - трима румънски и един турски жител.

" Цял ден и през нощта не престават да се правят процесуално-следствени дейности от следователите на Национална следствена служба с дейната поддръжка на следствения отдел на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново. Събрани са задоволително доказателства за виновност на разположение, което е привлечено към наказателна отговорност. Това е водачът на рейса ", сподели наблюдаващият прокурор Илиян Благоев от Великотърновската окръжна прокуратура.

Обвинението е за нарушаване на Закона за придвижване по пътищата, че водачът не е управлявал МПС-то и се е движел с несъобразена скорост. Ако виновността му бъде потвърдена, законът планува от 3 до 15 години отнемане от независимост.

На този стадий няма доказателства за покачване на обвиняване на водача на леката кола и той е освободен. Не беше дадена изясненост и дали пътната настилка е една от аргументите за злополуката, защото това също е предмет на следствието.

Намерени са елементи от устройство, следва проверяващите да дефинират дали е тахограф и дали съдържа някаква информация, уточни Бранимира Вергова от Национална следствена служба. Тепърва ще се обяснява и каква е била скоростта на рейса.

Пътни специалисти настояват, че аргументи за случая евентуално са и неприятната настилка и неналичието на знаци по правата, на която злополуките са всекидневие. Тази заран заместник-министърът на превоза Николай Найденов сподели, че компанията транспортьор и документите на водача са изрядни. Оцелелите румънски туристи към този момент са превозени към родината си.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР