Шофирането на задна скорост не е нещо, което шофьорите правят

...
Шофирането на задна скорост не е нещо, което шофьорите правят
Коментари Харесай

Колко време може да карате на задна предавка без проблем?

Шофирането на задна скорост не е нещо, което водачите вършат за дълго. Режимът " R " е нужен основно, когато би трябвало автомобилът да бъде паркиран или да напусне гараж или паркинг. В множеството случаи на задна скорост се кара на дребни дистанции и за къси интервали от време.

Задавали ли сте си въпроса какъв брой време една кола може да се движи на задна предавка? Автомобилите от бюджетен и междинен клас нормално имат 5 общоприети предавки и една задна скорост. За да се движите обратно толкоз комфортно и бързо, колкото напред, ще би трябвало да промените механизма на предавката. Но кому е нужно и за какво?

Експертите споделят, че като цяло автомобилът не е планиран да се движи обратно. Единична задна предавка е проектирана да обезпечи на автомобила задоволителен въртящ миг при ниски скорости, тъй че той да може да излезе от задънена улица. Като цяло, моторът и другите съставни елементи на транспортното средство са съвместими с работа на задна предавка за продължителни интервали от време, само че има и един проблем.

С активиране на заден ход карате колата непрекъснато на една и съща предавка. А пътуването на огромно разстояние в противоположна посока значи, че оборотите се покачват, което води до прегряване на съставените елементи на мотора с вътрешно горене. Това може да докара до съществени щета на клапанната система, пръстените на буталата, разпределителните валове и други елементи. В резултат на това моторът ще се повреди и скоростната кутия ще бъде счупена.

Всъщност, в случай че държите да карате дълго време обратно, нямате доста благоприятни условия. Първо, ще би трябвало да промените трансмисионния механизъм, тъй че задната скорост да има повече от една предавки. Това обаче е скъпа концепция. Алтернативата е да си купите електрическа кола, защото тя разполага със съчетаем механизъм за задвижване на същия мотор напред и обратно без в допълнение изхабяване.

Да приемем, че не сте доста въодушевени да се движите на заден ход, само че може да има обстановки в живота, когато тази алтернатива се окаже потребна, написа Automedia.bg. Например, когато би трябвало да придвижите автомобил с предно предаване нагоре по стръмен рид. Мнозина даже не подозират, че изкачването ще бъде по-ефективно, в случай че се вършиме с взор обратно.

Има най-малко две аргументи за това - задна скорост нормално е „ най-ниската “ предавка и затова обезпечава оптимален въртящ миг на колелата. Също по този начин при придвижване на заден ход тежестта на множеството коли се разпределя върху долната ос или малко над нея.

Друг въпрос, които си задават някои водачи, е дали е рисково да се превключи на задна предавка, до момента в който автомобилът към момента се движи напред? Пример за това е паркирането, когато маневрата би трябвало да бъде осъществена бързо. Тогава лидерът минава на задна предавка, без преди този момент да е спрял транспортното средство. В този случая би трябвало да се внимава, защото активирането на задния ход в придвижване може да има съществени последствия.

За задачата първо би трябвало да се премине през дребна предавка, наречена „ луфт “. Технически той трансформира придвижването на зъбчатите колела на трансмисията, като ги обръща в противоположна посока. Ако автомобилът се движи напред и бъде включена задна скорост, има заплаха от увреждане на трансмисията, защото колелата на една от предавките се движат напред, само че другите се пробват да влязат в каналите си. Те се срещат и се чува едно особено хрупкане.

Зъбците на колелата не могат да се счупят толкоз елементарно, тъй че при допускане на сходна неточност един или два пъти следствията няма да бъдат съществени, само че по-късно нещата се трансформират. Затова и изводът е явен – преди да включите задна скорост, колата би трябвало да е изцяло спряла. И откакто натиснете съединителя и преминете на задна предавка, изчакайте 2-3 секунди, с цел да може трансмисията да работи безпроблемно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР