Шивашкият бранш е сред отраслите, които определят облика на Русе

...
Шивашкият бранш е сред отраслите, които определят облика на Русе
Коментари Харесай

Русенският шивашки бум

Шивашкият отрасъл е измежду браншовете, които дефинират образа на Русе и района. Облекла на международни фешън марки, както и на добре познати на вътрешния пазар марки стартират своя живот тук. Традиции, добре готови фрагменти, съвременно съоръжение, еластичност са измежду факторите, които предопределят избора на задграничните възложители на поръчки за русенски компании.

Пандемичната 2020 слага на тестване сдруженията в бранша. Локдаун, затворени хора и магазини, ресурси от облекла, големи количества на склад, отсрочени продажби на сбирки, забавени заплащания и даже банкрути по веригата са единствено част от проблемите, с които се сблъскват шивашките компании освен в Русе. Бизнесът обаче бързо се пренастрои от дрехи към маски за многократна приложимост.

Класацията на топ 10 на най-големите русенски компании в бранша демонстрира, че шест от сдруженията регистрират спад на приходите през 2020 година Само една шивашка компания е работила на загуба, а четири регистрират по-малка облага по отношение на 2019. Четири предприятия са нараснали броя на заетите през 2020 година
Автор: Капитал В челната тройка - задгранични вложители
С доходи над 76 млн. лв. за 2020 класацията оглавява " Делта текстил България " . Компанията е основана през 2001 година и е профилирана в производството и търговията с чорапи и долни дрехи. Тя е част от израелската текстилна корпорация Delta Galil Industries, която е с годишен оборот близо 2 милиарда $ и има дизайнерски студия, центрове за развиване и индустриални бази, ситуирани допълнително от 10 страни.

Българското сдружение работи напълно за експорт, почти 85% от българската продукция се продава в Европа, а останалата - в Съединени американски щати и арабските страни. Ексклузивен клиент на " Делта текстил България " е спортният бранд Nike. Русенската компания създава чорапи и за други международни марки като Wilson, Converse, Marks&Spencer, Hema, Columbia, Pierre Cardin, Demix, Fila, Primark, Sweaty Betty.

" Делта текстил България " създава фyтбoлнитe чopaпи Nike зa пpeдcтoящoтo свeтoвнo пъpвeнcтвo пo фyтбoл пpeз 2022 година в Kaтap. Oтдeлът зa paзвитиe paбoти в тяcнo cътpyдничecтвo c цeнтpaлaтa нa Nike - oт идeятa caмo нa ĸapтинĸa дo гoтoвия дизaйн нa вceĸи фyтбoлeн чopaп.
Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.
По време на пандемията през предходната година компанията затвори за няколко седмици, а по-късно работи с понижен потенциал. За 2020 спадът в приходите й е 30.8%, само че макар компликациите най-новите вложения са за към милион и половина $ за нарастване на производството през тази година с 25% и образование на нови чиновници.

Втората в класацията - " БТБ България " , регистрира над 46.9 млн. лева доходи за предходната година. Компанията създава дамско облекло по поръчка на клиенти, само че и има лична марка - " Ваяна ". Дружеството дава цялостна услуга - изследване на снабдители и предложение на платове, спомагателни материали, аксесоари, основаване на индустриални технологии, закупуване и доставка на платове и материали, произвеждане, логистика, експорт.
" БТБ България " създава дамско облекло по поръчка на клиенти, само че и има лична марка - " Ваяна " Фотограф: Надежда Чипева
В отчета за активността от компанията показват, че през пандемичната 2020 година бизнесът търпи сензитивен спад, дължащ се основно на лимитираната бизнес и комерсиална активност в цяла Eвропа поради затварянето на обекти и пониженото търсене. Като цяло спадът в оборота е в границите на общото стесняване за сектора в Европа - сред 25% и 35%, регистрират от сдружението. Основните клиенти на " БТБ България " са от Германия и те образуват над 90% от приходите на сдружението, а останалите са европейски.

От отчета излиза наяве също, че до 2020 клиентите на компанията са във високия и междинния ценови клас дамска конфекция. Заради локдауна поръчките на класическо публично дамско облекло обаче се свиват, а това е област, в която БТБ е доста сполучливо позиционирана. Затова сдружението е подхванало тактика на диверсификация както на продукцията, по този начин и на клиентите и през втората половина на 2020 стартира произвеждане на мъжко облекло, както и на произведения от ниския ценови клас. Спадът в продажбите през 2020 отчасти е обезщетен от държавните дотации за покриване на 60% от разноските за личния състав, показват от " БТБ България ". Според отчета за активността напъните на компанията през 2021 са ориентирани към привличане на нови клиенти, основаване на договорености с перспективни индустриални центрове в Украйна и Сърбия, усъвършенстване на работните процеси, произвеждане на мъжко, спортно, трикотажно и здравно облекло.

Топ 3 на компаниите в Русе в текстилния и шивашкия отрасъл приключва с " Пелентекс България " - част от Pelintex Group, Франция. Фирмата е профилирана в създаването на дрехи от скицата до експорта на готовото произведение, предопределени главно за френския пазар. Дружеството слага на фокус два сегмента: униформени произведения и конфекция за някои от първокласните френски марки. За 2020 приходите надвишават 11 млн. лева (16.5% спад), а заетите нарастват.
С български притежатели
Четвъртата в класацията - компания " Йорг 2915 " , регистрира едноцифрен спад на приходите през 2020, които доближават близо 6.9 млн. лв.. Семейната компания за произвеждане на чорапи е основана през 1999 година в Русе от Вихрен и Иглика Йоргови. Притежава лични търговски марки: Derby, Jorg, Pristis, Hemus. Основните клиенти на сдружението са във Франция, Англия, Германия, Дания. Според отчета за активността проблем за сдружението са неналичието на квалифицирана работна ръка и противозаконният импорт на чорапи от Китай и Турция.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Строителство и парцели 3 Политика
" Аристон-С " - производител на дамски костюми, блузи, рокли, панталони с марките Ariston S и Bobo Zander, заема пето място в класацията. Съдружници в компанията са Борис Николаев Синабов и Стефка Георгиева Синабова. Дружеството регистрира близо 20% спад на приходите за 2020 година, само че забележителен растеж на облагата. " Аристон-С " има фирмени магазини в огромни търговски центрове в София, Пловдив, Варна, продава и онлайн. Освен лични сбирки шие облекла и по поръчка на задгранични възложители, основно от Германия и Италия.
През пандемичната 2020 година шивашкият бизнес търпи сензитивен спад поради лимитираната бизнес и комерсиална активност в цяла Eвропа и пониженото търсене Фотограф: Надежда Чипева
На шеста позиция е още една компания с напълно български притежател - МИК-БГ . Компанията е учредена през 1993 година от Миглена Христова, създава първокласно дамско облекло и конфекция и е с месечен потенциал над 15 000 бройки. Разполага с няколко индустриални линии и предлага направа на единични бройки, прототипи, сбирки, лимитирани серии, както и на огромни индустриални размери. Според отчета за активността компанията търгува с стеснен брой клиенти, множеството от които са шивашки компании. Сред тях е и " Пелентекс България ". А измежду главните снабдители на материали за компания " Антоан Вилл " (която влиза в ранглиста на 8-о място).

МИК-БГ работи главно на вътрешния пазар. В пандемичната 2020 регистрира 19% растеж на приходите по отношение на 2019, леко нарастване на облагата, както и на броя на заетите. През предходната година сдружението е получило 10 хиляди лева безплатна финансова помощ от страната за превъзмогване дефицита на средства и неналичието на ликвидност, настъпили вследствие на епидемията от коронавирус. По време на изключителното състояние фабриката бързо се пренастроила за произвеждане на маски и това подсигурило работа и липса на драматизъм. Във компанията са построени две фотоволтаични централи за енергийните потребности на производството и офисите. Една от задачите на компанията през идващите години е да направи " зелен покрив " на постройката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР