Шейн Макгауън - певец, автор на песни и вокалист на

...
Шейн Макгауън - певец, автор на песни и вокалист на
Коментари Харесай

Почина вокалистът на група Погс Шейн Макгауън

Шейн Макгауън - артист, създател на песни и вокалист на келтската пънк група " Погс " - умря на 65-годишна възраст след дълготрайно боледуване, оповестиха международните информационни организации, базирайки се на фамилията му.

" Шейн отпътува, с цел да бъде с Исус и Мария ", съобщи брачната половинка му Виктория Мери Кларк.

Музикантът беше приет в болница в Дъблин в продължение на няколко месеца, откакто в края на 2022 година беше диагностициран с вирусен енцефалит. Той беше изписан предходната седмица преди идния си рожден ден на Коледа.

Макгауън, роден в Англия през 1957 година в фамилията на ирландци, основа " Погс " през 1982 година

Ирландия остана за цялостен живот център на въображението и копнежите му. Той израстна, потънал в ирландската музика, попивана от фамилията и съседите, дружно със звуците на рока, " Мотаун ", регето и джаза.

Първият албум на групата, Red Roses for Me, е публикуван през 1984 година и включва шумни версии на ирландски национални песни дружно с истински композиции, измежду които Boys from the County Hell, Dark Streets of London и Streams of Whisky.

Макгауън е създател на доста от песните в идващите два албума - Rum, Sodomy and the Lash (1985) и If I Should Fall from Grace with God (1988), като те варират от разтърсващи песни до балади като A Pair of Brown Eyes и The Broad Majestic Shannon.

Групата издава и мини албум през 1986 година, Poguetry in Motion, който включва две от най-хубавите песни на Макгауън - A Rainy Night in Soho и The Body of an American.

Бандата " Погс " е известна със своята обичайната музика, смесваща ирландски ритми с силата на пънка.

Най-големият им комерсиален триумф е Fairytale of New York - дует сред Шейн Макгауън и Кърсти Маккол от 1987 година, който се трансформира в коледна класика, обагрена с ирландски фолклор.

С течение на времето изявите на групата стават все по-непостоянни, частично заради битката на Макгауън с алкохола и опиатите. През 1991 година той е уволнен от останалите членове на групата. Музикантът свири с нова група, Shane MacGowan and the Popes, преди да се събере още веднъж с " Погс " през 2001 година за поредност от концерти и турнета.
       
Шейн Макгауън бе прочут и с песните си за ирландския живот и ирландската диаспора.

Музикантът от дълги години се бореше със здравословни проблеми и използваше инвалидна количка след строшаване на таза преди десетилетие. Дълго време той бе прочут и с развалените си зъби, до момента в който през 2015 година не получи цялостен комплект импланти от ортодонт, който разказа процедурата като " Еверест на стоматологията ".

      
" Шейн ще бъде запомнен като един от най-великите текстописци в музиката ", сподели ирландският президент Майкъл Хигинс в изказване. " Песните му бяха съвършено написани стихове ", добави президентът.

По случай 60-ия си рожден ден Шейн Макгауън получи премия за изцяло творчество от президента Хигинс. Поводът беше маркиран с празничен концерт в Националната концертна зала в Дъблин с присъединяване на реализатори като Боно, Ник Кейв, Шиниъд О'Конър и Джони Деп.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР