Шестте страни от Западните Балкани подписаха регионално споразумение за намаляване

...
Шестте страни от Западните Балкани подписаха регионално споразумение за намаляване
Коментари Харесай

Страните от Западните Балкани свалят цените на роуминга

Шестте страни от Западните Балкани подписаха районно съглашение за понижаване на цените за роуминг посред им, оповестиха от офиса на еврокомисаря Мария Габриел, като показват, че това е резултат от нейните старания от началото на мандата й.

Според текста на съглашението, от 1 юли т.г. цените на минута диалог в района няма да надвишават 19 евроцента . Текстовите известия ще костват оптимално 6 евроцента, а един мегабайт няма да бъде по-скъп от 18 евроцента.

Постигнатото съглашение е част от Цифровата стратегия за Западните Балкани, инициирана от Габриел по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

" Това е исторически миг за всички нас, който демонстрира, че обединени можем да реализираме резултати. Споразумението е ослепителен знак на мощната политическа воля на всички, ангажирани с него. То е съглашение на шестте балкански страни и ние го поддържаме изцяло. Следващата стъпка е да договорим същото, само че този път сред Западните Балкани и Европейския съюз ", съобщи комисар Мария Габриел.

Тя благодари на премиера на Сърбия Ана Бърнабич, на виновните министри от балканските сътрудници и на генералния секретар на Регионалния съвет за съдействие Майлинда Брегу за политическата храброст и постигнатия триумф.

Преди подписването на съглашението, българският еврокомисар откри втората Цифрова среща на високо ниво с присъединяване на министрите по цифровите въпроси на шестте страни от Западните Балкани, представители на бизнеса, гражданското общество и академичната общественост. Пред участниците във форума тя очерта постигнатото за последната година по Цифровата стратегия за Западните Балкани.

" Миналата година показахме мощна воля за цифрова смяна на района. Ангажирахме се да влагаме в широколентова съгласуваност, киберсигурност, цифровизация на промишлеността, цифровите умения на жителите, усилване на проучванията и нововъведенията ", добави българският еврокомисар.

На първо място тя открои обстоятелството, че сътрудниците от района изготвиха свои тактики за широколентовия интернет и бяха подкрепени с 30 милиона евро през Фонда за вложения за Западните Балкани. Налице е политическа ангажираност от тяхна страна за подготвянето на тактики в региона на осведомителните и информационни технологии, както и за приемането на законодателство в областта на киберсигурността, което включва съдействие с европейската организация за киберсигурност ЕНИСА. Важна стъпка бе и основаването на 5G кулоар сред Солун, София и Белград, договорът за който бе подписан контракт през 2018 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР