Шестото издание на Античния фестивал Марцианопол – животът в древния

...
Шестото издание на Античния фестивал Марцианопол – животът в древния
Коментари Харесай

Античният фестивал Марцианопол – животът в древния град предстои в Девня

Шестото издание на Античния фестивал " Марцианопол – животът в античния град “ ще се организира на 11 юни 2022 година в Античния амфитеатър на Марцианопол в кв. " Река Девня “ в Девня.

Фестивалът ще стартира с обичайния церемониал на групите до Античния амфитеатър. Участници от България и Румъния ще пресъздадат способи на водене на борба, конфликт сред римски патрул и локални бунтовници, гладиаторски борби на Арената, проява на римски военни строеве и оръжия, римска женитба, занаятчийски и рабски пазари. За пръв път тази година публиката ще вземе ефективно присъединяване в програмата, включвайки се в няколко от модулите.

Интересът към възстановките на живота отпреди две хилядолетия е обичайно огромен и всяко издание на фестивала има за цел да сътвори най-пълна картина на предишното на Марцианопол.

И тази година, събитието ще е с вход свободен за всички искащи да участват.

Програма:

10.30 - 11.30    Откриване на Фестивала. Парад на групите от Община-Девня до Античен амфитеатър. Представяне на групите участници и тяхното снаряжение.

Слово на кмета на гр. Девня господин Свилен Шитов

Представяне на историческите интервали и цивилизации. Екипировка и съоръжение. Презентация на скитските конници, снаряжение, майсторска езда. Изпълнение на KsANA - pagan music

11.30 -12.00    Римски легион. История, състав, командване, конструкция, обозначителни знаци. Оръжие на римляни и варвари. Начини на водене на борба. Сблъсък сред римски патрул и локални бунтовници.

12.00 -13.00   Пазар за плебеи и гладиатори. Гладиаторски борби.

13.00 - 13.30    Първи кръг на лотарията с награди за участниците.

13.30 - 15.30    Лагерни действия, презентации на занаяти.

16.00 - 17.00   Олимпиада (с присъединяване на публиката) - изтегляне на въже, пукотевица с лък и тичане с легионерско снаряжение. Победителят в триатлона ще завоюва специфична премия.  

17.00 - 17.30    Приемане на новобранци в легиона, клетва.

17.30 - 19.00    Голямата борба за Марцианопол.

19.00 - 19.30    Втори кръг на
лотарията.

19.30 – 20.00   Римска женитба! Истинска брачна гала отпреди две хилядолетия.

20. 00 – 21.00   Факелно шествие на участниците в Девня, ритуални танци, осъществяване на KsANA - pagan music и огнено шоу в парк “Разсадника ".

21.00    Официално закриване на фестивала.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР