Шестнадесетото издание на Световните дни на католическата младеж се открива

...
Шестнадесетото издание на Световните дни на католическата младеж се открива
Коментари Харесай

Лисабон е в трескаво очакване на 16-ата Световна среща на католическата младеж

Шестнадесетото издание на Световните дни на католическата юноша се открива на 1 август в португалската столица Лисабон . На него се чака да участват един милион млади католици . Световните дни на католическата юноша са най-голямото събиране на католици по света , напомня Франс прес.
 
Този нагледно казано католически юношески фестивал е основан през 1986 година по самодейност на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Събитието се провежда на всеки две или три години и включва концерти, групови молебствия, полемики, диспути, конференции и доста други културни и духовни прояви. Форумът е отворен и за младежи, изповядващи други вярвания. 

Тазгодишното издание на Световните дни на католическата юноша продължава до неделя (6 август). За сигурността на фестивала ще се грижат 16 000 членове на силите на реда, на гражданската отбрана и на службите за незабавна здравна помощ. Няколко водещи пътни артерии в Лисабон, както и някои метростанции ще бъдат краткотрайно затворени. Всичко това ще бъде същинско предизвикателство за града, в който живеят 550 000 души и който всяка година посреща милиони туристи от целия свят.

Тази година мощните моменти от Световните дни на католическата юноша са формалната гала по посрещане на папата, която ще бъде в четвъртък (3 август) и шествието на кръстния път, което ще се състои в петък вечерта (4 август).  В събота вечерта (5 август) ще има бдение, ръководено от папа Франциск. В неделя (6 август) ще има огромна заключителна меса.
 
Let us pray that the World Youth Day in Lisbon will help young people to set out on the journey, witnessing to the Gospel with their own lives.

- Pope Francis' Intention for August 2023
— Archdiocese of Bombay (@archbombay)
По време на наличието си на Световните дни на католическата юноша се чака папата да засегне тематики , които са драговолно на младото потомство, а точно климатичните промени и потреблението на обществените мрежи. Той евентуално няма да пропусне и деликатната тематика за половото принуждение над малолетни в една Католическа черква, разтърсена от тези кавги, задаваща си въпроси за бъдещето и губеща нагледно казано скорост, отбелязва Франс прес.

През годините изданията Световните дни на католическата юноша , събрали най-вече гости , бяха тези в Манила през 1995 година с 5 милиона присъстващи, Рио де Жанейро през 2013 година с 3,7 милиона присъстващи и Краков през 2016 година с 3 милиона присъстващи. Първите публични Световни дни на католическата юноша през 1986 година са в Рим . В предходните - 1984 и 1985 година е имало две неофициални събирания отново в Рим, отдадени на католическите младежи. Последното издание на Световните дни на католическата юноша беше в Панама през 2019 година После проявата не се състоя поради коронавирусната пандемия.
 Лисабон младежи католици БГНЕС
Фестивалът в Лисабон ще се състои два месеца, откакто папа Франциск бе подложен на тежка коремна интервенция. В Португалия папата ще дойде в сряда (2 август) във втория ден на дните на фестивала. Програмата на 86-годишния аржентински йезуит е много натоварена. Това ще е и 42-ото му пътешестване зад граница, откогато той оглави Римокатолическата черква. В Португалия той ще произнесе 11 речи и ще участва на двайсетина срещи. Петдневната папска аудиенция в Португалия ще бъде най-дългата му в тази страна.

Още при идването си в сряда в Лисабон папата ще има среща с управляващите на страната и с представители на дипломатическия корпус. В четвъртък и петък той ще има срещи с младежи от разнообразни групи и с доброволци.

В събота сутринта Франциск ще отиде в фамозното светилище на Дева Мария във Фатима, ситуирано на 130 километра северно от Лисабон. Той посети това място през 2017 година После той ще  се върне в Лисабон, където същата вечер ще бъде и огромното бдение в парка " Едуардо Седми " в центъра на града. Там в неделя ще бъде и финалната литургия.

Централният кръгообразен площад на Лисабон " Маркеш де Помбал " към този момент е декориран със флагове с цветовете на Световните дни на католическата юноша. Зад площада се намира точно парка " Едуардо Седми ", който е под надолнище и от най-високата му точка се открива хубава панорама към столицата. Там се построява и краткотраен олтар за церемонията по посрещане на папата, за неделната литургия и за съботното вечерно бдение.

По време на визитата си в Португалия папата ще има и частна среща с жертви на полови похищения, осъществени в лоното на Португалската черква, разясни Португалската епископална конференция. Срещата ще бъде шест месеца след публикуването на фрапантен отчет от самостоятелна експертна комисия, в който се споделя, че минимум 4815 малолетни са станали жертва на полово принуждение в Португалската черква от 1950 година насам. Докладът бе направен по поръчка на управлението на Португалската черква. Срещата на Франциск с тези жертви към този момент не е доказана публично от Ватикана.

Програмата на папата по време на Световните дни на католическата юноша може да бъде изменена според от неговото здравословно положение. В последно време Франциск има и проблеми с напредването.

След Лисабон папата възнамерява визити в Монголия при започване на септември и в Южна Франция на 22 и 23 септември.
the pope is coming to lisbon!!!! ⛪️
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР