Шестимата турски опозиционни лидери се обединиха с намерението да свалят

...
Шестимата турски опозиционни лидери се обединиха с намерението да свалят
Коментари Харесай

Шестима опозиционни лидери се обединиха да свалят от власт Ердоган

Шестимата турски опозиционни водачи се сплотиха с желанието да смъкват от власт президента Реджеп Тайип Ердоган и да върнат парламентарната система в Турция. Това излиза наяве от изявление на Ахмет Давутоглу, някогашен помощник на Ердоган и сегашен водач на Партията на бъдещето, участваща в неофициалната опозиционна коалиция, написа в. " Дикен ".

Президентските избори в Турция би трябвало да са на 18 юни т.г., само че ръководещата партия предлага те да бъдат преместени за по-ранна дата - 7 или 14 май.

В предаване по Halk ТV Давутоглу разяснява десетата среща на шестимата опозиционни водачи, която се състоя през вчерашния ден. Той съобщи, че когато те дойдат на власт, президентът и неговите заместници ще управляват администрацията, само че ръководителите на шестте опозиционни сили също ще имат право да подписват всяко стратегическо решение.

Давутоглу разкри, че 6-те се разбрали какъв да е претендент за президент, само че отхвърли да назове име. " Ще има взаимен развой, в който тежестта пада върху президента и неговите заместници. Независимо дали ръководителят ще бъде някой от вътрешната страна или извън, (партийните) ръководителите ще вземат участие в процеса на взимане на решения. Председателите ще имат пълномощията да подписват всяко стратегическо решение като президента ", сподели той.

 

На пръв взор моментът не би могъл да бъде по-добър за опитите на разединената турска съпротива да постави завършек на продължаващата две десетилетия власт на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите, които би трябвало да се проведат до юни, написа Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Инфлацията се повишава, утвърждението за Ердоган спада, а гневът се надига поради потреблението на съдилищата от неговата ислямска партия за гонене на инакомислещите и премахване на политическите противници. Но разполагащите с задоволително време шест съюзнически опозиционни партии се карат за всичко, в това число за това кой претендент да повдигнат против Ердоган.

" Турската съпротива наподобява доста дезорганизирана ", съобщи пред Агенция Франс Прес западен посланик при изискване за анонимност. Кампанията на опозицията " наподобява нереална и далечна " за гласоподавателите, изключително в страна, където медиите са мощно следени от държавното управление, споделя и Кемал Киричи от основания във Вашингтон институт " Брукингс ".

Печеливша формула Формулата за триумф на Ердоган се основава на способността му да сплоти задоволително детайли от многоликото турско общество - всемирски и религиозни, етнически турци и кюрди, националисти и либерали - с цел да продължи да печели на изборите.

Но гневът против огромните репресии, последвали несполучливия прелом през 2016 година, както и последвалата икономическа рецесия, саботират пътя му. Опозицията остави настрани разликите си и се сплоти в една единствена задача - да в профил съдружниците на Ердоган на общинските избори през 2019 година

 

Те завоюваха кметските съревнования в трите основни града - Истанбул, Анкара и Измир - разбивайки аурата на политическа непобедимост на Ердоган. Сега те се надяват да създадат това още веднъж.
Лични съперничества Незавидната орис на известния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, един от най-признатите в интернационален проект противници на Ердоган, акцентира тежкото състояние на опозицията. Миналия месец съдът му забрани да взе участие в политиката поради клюка по дело, обвързвано с успеха му през 2019 година, която в началото беше анулирана. Имамоглу може да продължи да извършва функционалностите си на кмет, до момента в който процесът на обжалване се точи в съдилищата.

Но обособена инспекция на Министерството на вътрешните работи против неговия офис по обвинявания в " тероризъм " заплашва да го в профил по-рано. Двата случая вършат кандидатурата на Имамоглу извънредно рискова за опозицията, макар че съгласно социологическите изследвания той ще победи Ердоган в директна конкуренция.

Присъдата на съда застигна и Кемал Кълъчдароглу, началник на главната опозиционна партия CHP на Имамоглу, в Берлин, където той се опитваше да събере западна поддръжка за личната си кандидатура. Педантичен и по-малко телегеничен от кмета, Кълъчдароглу се бори да получи поддръжката на останалите петима водачи, някои от които избират Имамоглу за претендент.

Най-изявената от тях, ръководителката на националистическата партия " Iyi " Мерал Акшенер, употребява пълноценно отсъствието на Кълъчдароглу. Тя се разгласи в Истанбул в взаимност към кмета, прегърна го на сцената и подвигна ръката му в символ на победа по време на спонтанен протестен протест.

В последна сметка Кълъчдароглу редуцира престоя си в Берлин и се върна в точния момент за втория протест, на който водачите на опозицията за първи път се появиха дружно на сцената. Изгубено скъпо време Присъдата на Имамоглу " за малко време даде сила на опозицията ", споделя Берк Есен, доцент в истанбулския университет " Сабанчъ ". Но това не продължи дълго, прибавя той. Подкрепата на Акшенер за истанбулския кмет разгневи Кълъчдароглу, който в последна сметка насрочи вечеря с лидерката на партията две седмици по-късно, с цел да се опита да я притегли още веднъж на своя страна.

Върховният съд на Турция отбрани Ердоган за отдръпването от Истанбулската спогодба Държавният съвет - най-висшият административен орган на Турция, дефинира отдръпването на страната от Истанбулската спогодба като " закон... Прочети повече " Опозицията загуби скъпо време, като отсрочи оповестяването на общ претендент ", споделя Есен. Носят се клюки, че Ердоган може да назначи изборите за края на април или началото на май, което ще остави на опозицията още по-малко време за подготовка.

Кълъчдароглу споделя, че шестте партии ще разгласят общия си претендент, откакто бъде избрана датата на изборите. Енис Бербероглу, народен представител от партията CHP, представляващ Истанбул, изрази паниката си, че по този начин опозицията няма да има задоволително време да популяризира посланието си.

" За страдание, единствено дребна част от това, което споделяме, доближава до обществеността ", сподели той, визирайки задушаването на медиите от страна на държавното управление. " Можем да достигнем до тях по няколко канала, само че това е всичко ", добави той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР