Шестима българи са станали жертва на трафик на хора с

...
Шестима българи са станали жертва на трафик на хора с
Коментари Харесай

Експластират българи, берящи боровинки в Швеция

Шестима българи са станали жертва на трафик на хора за трудова употреба в Швеция през юли. Мъжете са отпътували с ангажимента да берат боровинки, само че пристигайки в село, покрай столицата Стокхолм, са били карани да просят и да живеят в мизерни условия. Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и са се върнали у нас, осведоми ДАРИК.

Шестимата мъже са от врачанското село Баница. Като пристигнали в Швеция, били настанени в палатки в гориста околност на север от Стокхолм. Работодателят им българин ги принуждавал да живеят в мизерни условия, като не им заплаща и ги кара да нощуват тук-там, разнообразни от уговорените. Това описа пред Дарик българският консул в Швеция Надя Велева. " По техните думи отношението към тях е било жестоко, стигало се и до физически тормоз, желали да им вземат персоналните карти, давали им храна с изтекла валидност. Условията за спане и като цяло са били неприятни. Тъй като към момента нямало боровинки, техният шеф, който също е българин, ги е предиздвикал да просят. Но шестимата мъже отказали ", изяснява Велева.
 
Те останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и благодарение на задачата се връщат назад у нас.
 

През лятото проблемите със сезонните служащи в Западна Европа зачестяват. Антоанета Василева от фондация " Асоциация Анимус " поучава хората да бъдат внимателни при приемането на предложения. " Най-добрият метод човек да се защищити от това да стане жертва на трудова употреба, е да бъде подозрителен и да се осведоми оптимално добре, когато отива на работа в чужбина. Когато някой предлага лесна работа с положително възнаграждение и всички детайли на сбъдната фантазия, това би трябвало да е сигнал за хората, че нещо може да не е наред и би трябвало да се ревизира ", разяснява Василева.
Преди да заминете за сезонна работа зад граница, се информирайте добре за работодателя си, поучават от Анимус.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР