Шест часа не бяха достатъчни на новите народни представители да

...
Шест часа не бяха достатъчни на новите народни представители да
Коментари Харесай

„Елате по-мъдри утре“: Шест часа не стигнаха на депутатите да изберат председател

Шест часа не бяха задоволителни на новите народни представители да изберат ръководител на Народното събрание в своя първия работен ден. До невижданата обстановка се стигна, откакто нито предлагането на първата политическа мощ от ГЕРБ Росен Желязков, нито това на „ Продължаваме промяната “ Никола Минчев не получи задоволително гласове. Именно те двамата получиха най-вече гласове от депутатите.

Впечатление в първия ден на новите народни представители направи фактът, че новата партия в Народното събрание „ Български напредък “ на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев не поддържа нито едно от предложенията за ръководител на знаковата институция. След повторното гласоподаване малко преди 17 ч. в сряда точно той прикани партиите да се обединят към една кандидатура за ролята и в четвъртък да гласоподават единствено нея. От ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ обаче не дават индикации да правят отстъпка от своите номинации.

Елате по-мъдри на следващия ден “, прикани народните представители разкрилият първото съвещание на Народното събрание Вежди Рашидов.

Гласуването в зала в началото сподели поддръжка от страна на Движение за права и свободи за номинацията на ГЕРБ, само че по-късно те я снеха и гласоподаваха само за своя новоиздигнат претендент Йордан Цонев. Българска социалистическа партия поддържа своя претендент Кристиан Вигенин и Никола Минчев.

„ Възраждане “ пък не поддържа нито един от двамата изявени номинации и гласоподава единствено за своя претендент Петър Петров.

Резултатът ще се повтаря до безспир, в случай че не намерим решение или не променим разпоредбите, което обаче ще нарушава Конституцията “, разяснява преди спирането ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Размяната на реплики и обвинявания от трибуната продължи към шест часа. Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов оприличи залата на „ битпазар “, а Рашидов разказа обстановката като „ огромен подбив “.

В опит да успокои тона Христо Иванов от „ Демократична България “ предвижда, че евентуално Народното събрание ще мине през още няколко несполучливи гласувания за ръководител, след което ще би трябвало да стартира диалог за това по какъв начин да работи този парламент и какви задания би трябвало да извърши.

Неуспехът да се избере ръководител на Народното събрание е и доказателство за неналичието на каквото и да било обединяване измежду седемте партии, които попаднаха в новия парламент.

На този декор желаното от президента скоростно приемане на законодателните промени, с които да бъде отключен вторият транш от Плана за възобновяване, както и Бюджет 2023 наподобява много сложна задача.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР