Шест бебета са починали в Ивицата Газа, заради недостиг на

...
Шест бебета са починали в Ивицата Газа, заради недостиг на
Коментари Харесай

Бебета са починали в Ивицата Газа заради недостиг на гориво в болниците

Шест бебета са умряли в Ивицата Газа, поради дефицит на гориво в лечебните заведения. Палестински лекари предизвестиха, че 36 новородени ще умрат, в случай че не получат незабавно лекуване.

От Световната здравна организация оповестиха, че най-голямото здравно заведение в анклава - Ал Шифа, към този момент не действа.

От Хамас настояват, че в северната част на палестинския анклав лечебните заведения към този момент не работят. Вашингтон втвърди тона към Тел Авив. От Белия дом обявиха, че не желаят да виждат престрелки в палестински лечебни заведения.

В петата седмица от войната сред Израел и Хамас, главната борба е за " Ал Шифа " - болничното заведение горделивост на Ивицата Газа. Тел Авив твърди, че здравният комплекс не е военна цел, само че под болничното заведение се намира команден център на Хамас.

Израелски танкове не стопират да настъпват към здравния комплекс. Палестинци оповестяват за яростни сражения край постройката. От дни никой не може нито да влезе, нито да излезе от болничното заведение. А мъртвите няма къде да бъдат заровени.

" В Шифа има толкоз доста мъртви хора, че медицинският екип не може да се оправи с тях. В болничното заведение има палатка с трупове. Бездомни кучета раздират мъртвите ", съобщи доктор Мохамед Кандил, шеф на Спешното поделение.

По данни на палестинските здравни управляващи - към 600 пациенти в Ал Шифа са в доста тежко положение.

" Призоваваме Египет да изпрати коли за спешна помощ към болничното заведение Ал Шифа, с цел да може тези пациенти да бъдат евакуирани безвредно ", добави доктор Мохамад Кандил.

Освен пациентите от началото на войната към 2500 души са намерили леговище в болничното заведение Ал Шифа.

" По коридорите на Ал Шифа е цялостно с отпадъци и боклуци. В отделенията няма вода. Липсата на ток заплашва със гибел пациентите, медицинския личен състав, както и всички, които са намерили заслон в болничното заведение ", разяснява доктор Мохамед Закут, Министерство на здравеопазването в Ивицата Газа.

От началото на войната в Ал Шифа са се родили към 40 недоносени бебета. В събота израелската войска разгласи, че ще помогне новородените да бъдат евакуирани. Досега, обаче, те не са преместени.

Палестинските лекари споделят, че на този стадий няма безвредни направления и че за евакуацията е належащо особено здравно съоръжение. Правителството в Тел Авив заяви, че тази нощ израелски бойци са доставили 300 литра гориво на 300 метра Ал Шифа.

" Командването на Хамас посредством здравното министерство в Газа попречи на болничното заведение да получи горивото ", сподели още Даниел Хагари, представител на израелската войска.

С 300 литра гориво може да бъде захранен единствено един от генераторите и то за не повече от половин час, разясниха от болничното заведение. Палестински лекари настояват, че с цел да работи Ал Шифа в естествен темп са нужни към 24 хиляди литра гориво дневно.

Предположенията на военните специалисти са, че през идващите дни Израел ще се опита да откри надзор над Ал Шифа. В отговор от Хамас ще употребяват лекари и пациенти като жив щит. Никой, обаче, не се наема да прави прогнози за цената, която цивилните ще платят в борбата за Ал Шифа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР