Схемата подарък срещу кредит - разследване с продължение. Стотици българи

...
Схемата подарък срещу кредит - разследване с продължение. Стотици българи
Коментари Харесай

Как млади мъже мамят възрастни хора

Схемата „ подарък против заем ” - следствие с продължение. Стотици българи са понесли финансови вреди, сподели следствие на репортера на NOVA Глория Николова. Пред камерата ни приказваха пострадали, които, без да осъзнават, са изтеглили заеми за хиляди левове. Сигналите от пострадали от измамата не престават да валят, а Национална агенция за приходите и КЗП започнаха инспекции.

Кои са хората, работещи по ясни правила и управление, на корицата на което е Леонардо ди Каприо от кино лентата „ Вълкът от Уолстрийт ”? Лентата споделя за огромна финансова машинация.
 
Екипът приказва с мъж, взел участие в презентациите, в края на които се подписва контракт за заем за близо 6 хиляди лв.. Той дефинира протичащото се като „ добре разигран цирк ”. „ Всеки един от екипа има роля - спектакъл, който се играе по два-три пъти всеки ден. Това е една школа за измамници ", споделя той.
 
Срещат се с още пенсионери, които и сега изплащат кредите си. " Изплащам си безплатния подарък, който стои против мен, да си го виждам, с цел да мога да си припомням, че съм излъгана от интелигентни млади мъже - „ бели якички ”, казано по актуалния метод ", показва излъгана жена.
Но по какъв начин наподобява управлението за подписване на контракти и какво ще ви се случи, в случай че посетите сходно събитие след покана от чатбот по телефона? Стъпките разказва някогашен чиновник на компанията, който пожелава анонимност поради направените от него разкрития. " Те учат, че не би трябвало да се целим в хора, които са с високи приходи, а в противен случай. Бедните хора постоянно желаят да си разрешат да си купят това, което могат да си купят богатите. Основната таргет група на компанията са възрастните хора, тъй като те по-лесно се манипулират ", разкри той.
 
Така, още на влизане за презентацията, посетителите се изследват. Най-важното нещо за продавачите е да схванат колкото е допустимо повече за вас. Особено какъв брой пари имате. Има и елементи, които надали ще забележите сами. " Повечето бяха облечени в синьо, тъй като цветът продава. Син костюм, бяла риза, синя риза. Не може да си в черно, не може да си в сиво. Сивото и черното не продават ", споделя служителят, поискал анонимност.
 
 istock istock
След като съберат информацията за вас, следва най-важната втора стъпка - настаняването. Всъщност всеки седи на несъмнено от чиновниците място след първичния сондаж на база приходи. Първият ред е за определени, излиза наяве от видеозаписите от среща на чиновниците. Нещо повече - неверното настаняване може да докара до неуспех и липса на подписани контракти.
 
Бившият чиновник на " Скай Лайн Къмпани " споделя за какво се селектират хората. " Ако са двойка, не са били на презентация, не са употребявали масажно съоръжение, наложително би трябвало да се сложат на първия или втория ред. На тях ще им е най-интересно, те ще са основни участници ", изяснява мъжът.

Как пенсионери се оказват с заем след диалог с бот

След като са ви настанили, следва значимо конкретизиране - телефоните би трябвало да са изключени. Това удостоверява и жена, която е купила уредите и е участвала на презентацията. " Водещият помоли да изключим телефоните, тъй като можело да повлияе на някой от уредите. Всъщност след това се оказа, че няма по какъв начин да повлияе, само че в първия миг не знаехме защо става дума и ги изключихме. Дори минаваха да погледнат, че телефоните са изключени ", споделя тя.

И това има своето пояснение, споделя някогашният чиновник. " Първо, по време на презентацията да не ви звънне някой и да прекъсне водещия. Второ, с цел да не може да ревизирате думите им, да не може да ревизирате какъв брой костват стоките. Тези артикули могат да се намерят в уеб сайтове за извършване на покупки за към 100 $ ", уточни той.

Стъпка номер 4: би трябвало да повярвате, че става въпрос за подарък. Специално за вас. По време на презентацията думата „ подарък ” се повтаря неведнъж. Целта – да се почувствате специфични и определени. " В живота си, с изключение на от близки, не съм получавала безвъзмездни дарове. Това беше потрес и смут за мен. В първия миг почувствах една еуфория и олекнах ", спомня си свидетелката. На презентацията канят даже спонсори от друга компания, което снима и нашият екип.
 
Насред презентацията се загатват цените и се прави консултация с присъстващите – дали биха си купили нещо. " Най-важният въпрос! Ако е по-евтино от 8099 лв., която е истинската цена, дали ще си го купят? Повечето хора споделят " Разбира се! ", споделя някогашният чиновник. Така след втория сондаж се минава към стъпка номер 5. Томболата. " Печелившият " авансово си е поставил билетите, които са евентуални спечелили, в джоба ", добавя той.
 
 istock istock
И по този начин в цялата страст се стига до финалната стъпка – подписването на договорите. " На преносимия компютър излезе договорът незабавно, стартира да ми го размахва пред очите, аз не можах да го прочета. Така се случи, че не ми даде опция. Това е телефонна машинация в по-културен и грациозен тип ", счита излъганата жена. Повлияни от страстта, някои от хората не схващат какво в действителност подписват. " От моите наблюдения, могат да схванат след половин час, след няколко дни или в никакъв случай да не схванат ", прецизира служителят, поискал анонимност.
 
Договорите се подписват с TBI bank, откъдето дадоха отговор документално, че под 20% от хората, които са употребили услугите им, с цел да си купят артикули от " Скай Лайн Къмпани ", са поискали да прекратят договорите си. По думите им те са обяснили, че след закупуването му, осъзнават, че той е прекомерно безценен и са взели решение, подтикнати от страсти по време на презентацията.

В точка 10 от контракта написа, че купувачът няма право да върне стоката, тъй като е имал опция да я види и да я опитва. " Когато звъннат и кажат, че желаят да връщат, има и скрипт за битка с възраженията на хората. " Ама по какъв начин по този начин синът или щерка ти ще ти каже, че това нещо не е за теб. Ти си го искаш това нещо! Как? Плащай си го самичък, ти си имаш пари! ”, споделя служителят. Ръководството на компанията имало и други условия - на всеки един контракт да се снимат персоналните карти. " Това е безусловно незаконно. Тези хора те карат да правиш закононарушения, до момента в който си на работа. Лицата, които управляват тази компания, са безскрупулни ", добавя още той.

Екипът на NOVA попита Комисията за отбрана на персоналните данни по какъв начин и за какво компанията има телефонните ни номера и за какво ни звъни с чатботове? От там получихме отговор, че през 2023 година към тях е изпратен един сигнал против сдружението „ Скай Лайн Къмпани ” с изказване за незаконосъобразно култивиране на персонални данни. Заради това, че сигналът е единствено един, не била направена инспекция на място. Фирмата изпратила единствено документално мнение до Комисията. В него тя сама декларира, че не употребява персонална информация. Дружеството твърди, че прозвънява телефонни номера посредством случайно съчетани числа на инцидентен принцип. Така съгласно КЗЛД информацията не съставлява персонални данни.
 
" Институциите би трябвало да се самосезират и да прекратят активността на тази компания. И на всички такива компании. Паразити, които живеят на гърба на елементарния български жител. Даже не на елементарния български жител, а на възрастните хора в България ", счита анонимният някогашен чиновник.
 
Измамената жена желае да няма повече излъгани хора. " Затова желая, в случай че има следствие, да се включа. Ако може по някакъв метод да бъдат осъдени ", споделя тя.
 
Остават въпросите какъв брой сигнала следва да се подадат до Комисията за отбрана на персоналните данни, с цел да се направи инспекция на място и да не се разчита на информация, която компанията сама изпраща, ще бъдат ли тествани продуктите и дали в действителност имат оповестените екстри?
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР