71 на сто от българите са сравнявали цените при последната

...
71 на сто от българите са сравнявали цените при последната
Коментари Харесай

Пазаруваме онлайн през телефона, но с наложен платеж

71 на 100 от българите са сравнявали цените при последната си покупка онлайн, а близо 40 на 100 са проучвали цените в другите магазини. Това демонстрират резултатите от най-мащабното национално представително изследване за пазара на електронна търговия за 2023 година „ Пулсът на онлайн потреблението в България 2024 “ на " Маркет линкс " и списание " Ентърпрайз ".

Общо 81% от пълнолетното население на България употребява интернет всекидневно, а още 5% - най-малко един път седмично. Това съставлява над 4,7 млн. пълнолетни жители, с лек превес на дамите (91% по отношение на 86% мъже) и забележими разлики сред поколенията (100% от така наречен потомство Z употребяват интернет всекидневно по отношение на 73% от хората над 60 години).

От ползвателите на интернет близо 70%, или 3,3 млн. души, са пазарували онлайн през второто полугодие на 2023. Данните демонстрират, че дамите са по-склонни към по-висока периодичност на покупки в интернет. Представителите на поколението Х са най-активни при онлайн извършването на покупки, както и жителите на София и огромните градове.

Основното устройство за реализиране на онлайн покупки към този момент е смарт телефонът. Най-често купуваните онлайн артикули са облекла, обувки, козметика, книги и учебници, домашен електроуреди и други, а най-предпочитаният способ за заплащане остава наложеният платеж, следван, с сензитивна разлика, от банковите карти.

Разкриха мащабнa онлайн измамa

Ценово сензитивен пазар с висока степен на преданост към желаните онлайн магазини

Данните в отчета демонстрират, че българският онлайн пазар е ценово сензитивен и забележителен дял от купувачите вършат авансово изследване на търсените продукти/услуги и съпоставяне на цени. Степента на преданост към употребяваните онлайн магазини е висока, установяват от Market LINKS.
 Market LINKS Market LINKS
Друг от главните заключения е, че промоционални оферти притеглят вниманието на потребителите. Над половината (52%) от респондентите са видели промоция на последния закупен от тях продукт/услуга и (независимо дали това е била повода за неговата покупка, или не) са осъществили договорка. Рекламата е повлияла покупката при 29% от запитаните.

Алтернативните канали посредством персонализирани известия са повлияли решението на доста дребен дял от купувачите – 8% по мейл и 3% посредством обществени мрежи, което демонстрира опция за развиване на маркетинг връзката в тази посока.

Като цяло, онлайн пазарът в България е в крайник с множеството международни трендове, като търсенето на ентусиазъм в обществените медии, желанието на потребителите към интерактивно наличие, автоматизацията на маркетинга и така нататък Най-новите софтуерни постижения при заплащанията и доставките обаче са към момента екзотика за локалния консуматор, а сигурността на заплащанията и даването на персонални данни – измежду главните бариери пред онлайн извършването на покупки.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР