Shell отчита намаление на нетния дълг Още по темата Петролът

...
Shell отчита намаление на нетния дълг Още по темата Петролът
Коментари Харесай

Shell обяви програма за обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара

Shell регистрира понижение на чистия дълг

Още по тематиката
Петролът поевтиня с близо 7% в сряда поради напрежението сред Съединени американски щати и Китай

Най-големият дневен спад от над две години следва този на водещите първични материали
12 юли 2018
Подготвя се конкурс за търсене на петрол и газ в блок " Тервел " в Черно море

Сигурен претендент за плана е " Тотал ", която работи в блок " Хан Аспарух "
10 юли 2018
Обратните изкупувания на акции доближават върхове, само че цените не се покачват

Американските компании поемат риск, защото купуват книжата на повишени цени, настояват анализатори
10 юли 2018
Кой печели и губи от повишаването на петрола до 80 $ за барел

Производителите на суровината ще усилят приходите си и горивата ще нарастнат, само че потреблението може да се свие
23 май 2018 Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell разгласи, че ще стартира дълго чаканата си стратегия за назад изкупуване на акции на стойност 25 милиарда $, откакто облагата й през второто тримесечие набъбна по-малко от упованията, оповестява Financial Times.

Програмата

Програмата за назад изкупуване, обещана след придобиването на BG Group, преди две години, е удостоверение, че производителят означи напредък след огромния пазарен спад.

" Нашата вероятност за паричните потоци и напредъкът, който направихме за подсилване на салдото, ни дават убеденост да стартираме програмата за назад изкупуване на акции ", сподели изпълнителният шеф Бен ван Беурдън.

Компанията съобщи, че ще стартира да купува до 2 милиарда $ акции клас А или Б на всеки три месеца до 2020 година, само че посочи, че покупко-продажбите към момента зависят от цените на петрола и по-нататъшното понижаване на дълга.

Резултатите

Shell разгласи, че облагата въз основата на настоящата цена на доставка, която се следи най-внимателно от анализаторите, е достигнала 4.7 милиарда $ спрямо 3.6 милиарда през същото тримесечие на предходната година. Това обаче беше надалеч под прогнозите на анализаторите, до които се е допитала Bloomberg, от 5.9 милиарда $.

Нарастването на облагата съгласно Shell отразява увеличението на приходите от бизнеса за изследване и произвеждане на газ и отчасти се компенсира от по-ниските приходи в дейностите надолу по веригата през трите месеца до края на юни.

След рухването на цените на петрола през 2014 година компанията се концентрира върху продажбата на активи, намаляването на дълга и подобряването на възвръщаемостта за акционерите. Тя поддържа порядъчен метод към финансовите разноски даже откакто цените се възвърнаха до над 70 $ за барел.

Паричният поток от оперативната активност е бил 9.5 милиарда $ през второто тримесечие, което е спад спрямо 11.3 милиарда $ за същия интервал на 2017 година Анализаторите бяха разочаровани от способността на Shell да генерира пари през първото тримесечие на тази година и следиха деликатно индикатора като метод да се оцени способността им да финансират възвръщаемостта на акционерите.

Производството на петрол и газ се е намалило леко с 2% до 3.4 млн. барела дневно през тримесечието в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Shell съобщи, че съвсем е завършила програмата си за продажба на активи в размер на 30 милиарда $, която й е помогнала да понижи дълга си, като приходите до момента са достигнали 27 милиарда $. Компанията завърши продажбата на своя дял в производителя на нефтени пясъци Canadian Natural Resources и продаде активите си в Северно море, Тайланд и Малайзия.

Доходите от изследване и произвеждане са се нараснали до 1.5 милиарда $ от 339 млн. през второто тримесечие на 2017 година, подкрепени от по-високите цени на петрола и по-ниските оперативни разноски.

Печалбите надолу по веригата, отчитайки рафинирането, производството на химикали и търговията, е намаляла до 1.2 милиарда $. Това е спад от 46% по отношение на същия интервал на предходната година, което Shell приписва на по-слабите резултати от търговия, по-високите оперативни разноски и валутните резултати.

Shell регистрира понижение на чистия дълг до 62.2 милиарда $ от 68.3 милиарда евро преди година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР