Shell, BP, и Exxon са не само най-големите петролни компании

...
Shell, BP, и Exxon са не само най-големите петролни компании
Коментари Харесай

Защо петролният сектор е изключен от санкциите?

Shell, BP, и Exxon са освен най-големите петролни компании в света, само че и съществени вложители в съветските нефтени компании . BP разгласи, че счита да се раздели със своя 25-процентов дял в Rosneft, само че това не е реалност. Друг огромен инвеститор в същата компания е Катар.

Арабската монархия и Русия са двете страни най-големи производители на газ в света. Огромни инвестиции в новите залежи в далечния съветски север има и Франция.

Да споменем, че 2/3 в газопровода Северен поток 2 оттова до Западна Европа имат 6 колоса на европейската стопанска система - техни са 6 от 9 милиарда евро, вложени в плана – в настрана каре прочетете каква концепция имат за него: OMV, Shell, E.ON, ENGIE, Uniper, Wintershall Holding GmbH на BASF.

Най-големият американски фонд за вложения BlackRock е основен акционер в немския BASF, тъй че глобите към този момент ще ударят и по тази мегакрупна организация със собствености за $10 трилиона или повече от половината от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

Още международни колоси: Vitol, Glencore и Trafigura са други крупни вложители в съветския добивен бранш, прибавя Financial Times в публикация за отражението на глобите против Русия върху Запада.

Според най-авторитетния стопански ежедневник в света „ екстензивните наказания ще бъдат в действителност проблематични за енергийния бранш в света, даже да не са непосредствено ориентирани към износа.

Reuters добави към 2-рото място в производството на газ и 3-тото по рандеман на петрол – 10,8 млн. барела на ден или над 1 милиарда $ в настоящи цени, и други браншове, където Кремъл има значими за световния бизнес позиции и където може да се чака повишаване, което да вдигне световната инфлация.

Сред браншовете са изкуствените торове с 13% - оттова цялото земеделие, 10% от световното произвеждане и търговия със злато, а също значими дялове от промишленостите с алуминий, кобалт, мед, паладий, платина, сребро, а още повече – скъпоценни камъни.

За Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз, само че също за останалите огромни вносители като Индия и Китай, а оттова за световната стопанска система това значи още „ ценова болежка за промишлеността и потребителите”, а към този момент се появяват и разбори за допустимо дружно с това отиване към криза, изключително на фона на предстоящото и към този момент безусловно несъмнено незабавно повишаване на главните лихвени проценти, разяснява оilprice.com.

От профилирания уебсайт за търговия с газ и петрол предават и анализите на водещи специалисти, съгласно които американската стопанска система може да издържи някой и различен месец – до 6, на цени на черното към 100 $, само че даже краткотрайните скокове до 125 ще изиграят ролята на старт на меланхолия.

Илиян Костадинов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР