Шефът на Националната служба Охрана ген. Емил Тонев да бъде

...
Шефът на Националната служба Охрана ген. Емил Тонев да бъде
Коментари Харесай

Шефът на НСО да бъде отстранен и разследван заради полицейското насилие, поискаха депутати

Шефът на Националната работа " Охрана " ген. Емил Тонев да бъде отхвърлен от поста си и разследван поради укриване на видеозаписите с полицейско принуждение от митингите предходната година. Това предлагат депутати от краткотрайната комисия за следствие на дейностите на Министерство на вътрешните работи по време на недоволството против третия кабинет на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Препоръката е записана в отчет на комисията, който ще бъде гласуван във вторник, заяви ръководителят ѝ Николай Хаджигенов.

Трябва да бъде отстранена и прокурор Вероника Трифонова, твърди той. Тя е магистратът, прекратил делата за нанасяне на телесни повреди на двама от протестиращите с аргумента, че те не са дали показания и нямало задоволително доказателства за полицейско принуждение. Според Хаджигенов обаче тя е разполагала със записите, на които ясно се виждат дейностите на полицейските чиновници.

Въпросните фрагменти се появиха в публичното пространство година след митингите. През цялото време от НСО настояват, че не разполагат с тях, макар че те са направени от охранителната камера над входа на Министерския съвет, за която дава отговор службата. Записите бяха открити в Столична дирекция на вътрешните работи, където са били пратени, с цел да бъдат приобщени като материали по инспекция против полицейските чиновници. Тя приключи с констатации за нарушавания, а на служителите на реда бяха наложени минимални санкции.

Едва година по-късно се видя, че чиновниците са удряли, ритали и са се гаврили с младежи с белезници, задържани на площада. Разбра се, че в това време един от осъдените – Адон Андонов – е минал на работа от Министерство на вътрешните работи в Бюрото за отбрана към основния прокурор. Чак когато записите станаха обществени бе оповестено, че на Андонов са повдигнати обвинявания и е отхвърлен от работа.

Според Хаджигенов шефът на НСО би трябвало да бъде разследван по тази причина, че е унищожил записите от митингите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР