Шефът на МВР Бойко Рашков най-накрая извади конкретни данни за

...
Шефът на МВР Бойко Рашков най-накрая извади конкретни данни за
Коментари Харесай

МВР е предупредило 10 200 души да не "мотивират" избирателите

Шефът на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков най-сетне извади съответни данни за огромните полицейски интервенции преди парламентарните избори на 11 юли 2021 година за противопоставяне на търговията с гласове. Действията му тогава провокираха недоволствата на ГЕРБ и на Движение за права и свободи, че техни претенденти, членове и симпатизанти са били сплашвани, с цел да вземат участие в предизборната акция и в гласуването.

Силовото ведомство е съставило предупредителни протоколи на 10 200 души, заяви Рашков в отговор на парламентарно запитване на депутата от Българска социалистическа партия Георги Кадиев. " За всеки един от тези случаи авансово е получена информация, че съответно лице се приготвя да предприеме дейности, свързани с политическите права на жителите, т.е., да стимулира да се гласоподава за една или друга партия ", изясни той аргументите за дейностите на неговото министерство. Изглежда, че думата " стимулира " съгласно министъра значи склоняване на гласоподавателите да гласоподават против пари.

" По тази цифра слушам, че сме упражнявали надали не някакво принуждение върху жителите. Уверявам още един път, за следващ път, че такова нещо няма, че това е законова мярка, която се планува в Закона за Министерство на вътрешните работи ", обърна се вътрешният министър към депутатите. Той изясни, че наредбите на закона не плануват сформиране на копия на протоколите. Документът даже може да бъде подписан от свидител на място, в случай че лицето, по отношение на което е формиран, откаже да постави подписа си.

Рашков се похвали, също по този начин, с " десетки пъти повишен брой на формираните или почнали досъдебни производства ", засягащи нарушавания на политическите права на жителите. И посочи, че става дума за 93 такива производства в този момент спрямо десетина след изборите на 4 април 2021 година Тези каузи или към момента се работят от Министерство на вътрешните работи, или са завършени, и са предадени на прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР