Шефът на безкомпромисен френски синдикат в петък обеща да продължи

...
Шефът на безкомпромисен френски синдикат в петък обеща да продължи
Коментари Харесай

23-ти ден транспортът в Париж блокиран от стачка

Шефът на праволинеен френски профсъюз в петък даде обещание да продължи стачката, която блокира превоза в Париж през последните три седмици и е най-дълготрайната такава акция от 80-те години на предишния век.
Стачката против пенсионните промени, подкрепени от президента Еманюел Макрон, стартира на 5 декември и сложи отпечатъка си върху празненствата във Франция за Коледа и Нова година.
Сега е в 23-тия си ден, което е най-дългото стопиране на градския превоз след прословутата 22-дневна стачка от зимата на 1995 година против понижението на благосъстоянието, което принуди тогавашното държавно управление да обърне курса.
Най-дългата транспортна стачка във Франция продължи 28 дни, също по Коледа, през 1986 година и началото на 1987 година
" Това е мощна позиция и към момента се поддържа от публичното мнение ", сподели Филип Мартинес, общоприет секретар на профсъюза CGT, до момента в който посещаваше служащи, стоящи на протестни постове в автобусно хранилище.
Той се обърна към премиера Едуар Филип, който съобщи, че не желае борба със стачкуващите, обвиняващи го, че не държи на думата си.
" Правителството демонстрира какъв брой е разгорещено от този тип идея за обществен разговор ", сподели Мартинес.
Стачката продължава да сковава превоза в Париж в петък, деня, в който френската столица би трябвало да бъде препълнена с купувачи, които търсят следколедни покупки или се приготвят за Нова година.
Засега не се обрисува преустановяване на стачните дейности, откакто диалозите сред държавното управление и синдикатите би трябвало да се възобновят едвам на 7 януари.
Само две линии на метрото, чиито влакове се движат без ватман, работеха обикновено в петък, а пет линии бяха изцяло затворени. Националният железопътен оператор SNCF съобщи, че шест от всеки 10 високоскоростни влакове TGV се движат.
Профсъюзни деятели също блокираха четири депа за рейсове в Париж - които значително не престават да работят макар мощно понижени услуги – в петък сутринта, преди да бъдат разпръснати без използване на мощ от парижката полиция, оповестиха локалните управляващи.
Синдикатите изискват държавното управление да анулира проект за сливане на 42 съществуващи пенсионни схеми в единна, основана на точки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР