Шефът на BBC Ричард Шарп подаде оставка в петък, след

...
Шефът на BBC Ричард Шарп подаде оставка в петък, след
Коментари Харесай

Шефът на Би Би Си се оттегля заради заем за Борис Джонсън

Шефът на BBC Ричард Шарп подаде оставка в петък, откакто самостоятелен отчет откри, че той е нарушил разпоредбите за назначение на обществена служба, като не е разкрил евентуален спор на ползи в ролята си за обезпечаването на заем от 1 милион $ за тогавашния министър-председател Борис Джонсън, предава Ройтерс.

Напускането му идва в миг на засилен политически надзор върху английската социална телевизия. Конфликтът с известния някогашен британски футболист и в този момент радиоводещ Гари Линекер поради негово изявление, в което той упрекна английските управляващи в " свирепост " против незаконните мигранти, доминираше в заглавията във Англия предишния месец.

Шарп, някогашен банкер на " Голдман Сакс ", който оглави Би Би Си през 2021 година, беше подложен на напън от февруари, когато комисия от депутати съобщи, че е позволил " обилни неточности в преценката ", като не е заявил присъединяване си в уреждането на заема.

Шарп сподели, че се е съгласил да остане на поста до края на юни, с цел да даде време на държавното управление да откри правоприемник, който да управлява телевизионния оператор, финансиран от лицензионна такса, плащана от семействата, които гледат телевизия.

Разследването, инициирано от надзорния орган за публични назначения, ревизира метода, по който Шарп е определен от държавното управление да управлява медийната корпорация през 2021 г и по-конкретно се ревизира дали Шарп изцяло е разкрил детайлности за ролята си в улеснението на даване назаем от 800 000 паунда (1 милион долара) за Джонсън, преди той да бъде назначен за началник на Би Би Си.

Докладът установи, че макар че той е нарушил държавния кодекс за публични назначения, това нарушаване не следва да обезсили назначението му. Самият Шарп има вяра, че нарушаването е било " непреднамерено и несъществено ".

Но той също сподели, че оставането до края на четиригодишния му мандат би било похищение на вниманието от " положителната работа " на телевизионния оператор.

Говорителят за културата на опозиционната Лейбъристка партия Луси Пауъл сподели, че нарушаването е " предизвикало неописуема щета на репутацията на Би Би Си и съществено е подкопало нейната самостоятелност вследствие на помията и кронизма (назначаване на приятели-бел.ред.) на консерваторите ".

В отчета се загатва, че офисът на Джонсън на Даунинг стрийт е предложил Шарп като " мощен претендент " за поста, за който имаше 23 претенденти..

Шарп твърди, че не е взел участие в отпущането на заема или в уреждането на гаранция или каквото и да е финансиране и че не е направил нищо повече от това да се опита да показа канадския предприемач Сам Блайт на държавен чиновник в края на 2020 година

Андрю Хепинсталирал, който извърши следствието, сподели, че е " благополучен да означи ", че не е видял никакви доказателства за това, че Шарп има някаква роля в персоналните финансови каузи на Джонсън, с изключение на основаването на контакт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР