Шансовете на американските демократи да запазят мнозинството си в Сената

...
Шансовете на американските демократи да запазят мнозинството си в Сената
Коментари Харесай

Американският сенатор Джо Манчин се пенсионира, нанасяйки удар на демократите

Шансовете на американските демократи да запазят болшинството си в Сената през 2024 година бяха сложени под подозрение в четвъртък, когато авторитетният народен представител от партията Джо Манчин разгласи, че няма да се кандидатира за преизбиране в консервативната Западна Вирджиния.

Напускането на Манчин, центристки демократ, чиито постоянно противоположни резултати от гласуването постоянно осуетяват законодателната стратегия на президента Джо Байдън, дава на републиканците ясна опция да заемат мястото му в тясно разграничената камара на изборите следващата година.

" Взех едно от най-трудните решения в живота си и взех решение, че няма да се кандидатирам за преизбиране в Сената на Съединените щати “, сподели Манчин във видео, оповестено в неговия акаунт в X, прочут преди като Twitter.

Манчин се базира независимостта му в обяснението на оставката му.

„ Всеки тласък във Вашингтон има за цел да направи нашата политика последна. Нарастващото разделяне сред демократи и републиканци сковава Конгреса и утежнява проблемите на нацията “, сподели той. „ По-голямата част от американците са просто изтощени. “

С отпадането на Манчин демократите ще би трябвало да заемат всяко едно от местата си и да вземат друго, с цел да запазят настоящето си болшинство в Сената от 51-49 през 2024 година – или в противоположен случай да заемат всяко място и да резервира Белия дом, с цел да разреши на вицепрезидента Камала Харис да играе ролята на медиатор.

Избирането на различен сенатор демократ би било сложна задача в Западна Вирджиния, където съвсем 69 % от гласоподавателите избраха Доналд Тръмп пред Байдън през 2020 година президентска конкуренция.

Трудната борба на демократите за Сената през 2024 година също ще пристигна, защото партията се пробва да изпревари слабото болшинство на републиканците в Камарата на представителите.

Спекулации какво следва за Манчин

Манчин, който служи в Сената от 2010 година, изигра основна роля в приемането на подписания от Байдън закон за климата на Закона за понижаване на инфлацията предходната година – макар че жителят на Западна Вирджиния за първи път беше употребявал въздействието си, с цел да провали първичния и по-мащабен проект на президента Build Back Better.

Въпреки тази напрегната история Байдън в изказване приветства „ същинския прогрес “, реализиран от Манчин в кариерата му, защото двамата мъже „ работеха дружно, с цел да създадат нещата за работливите фамилии “.

Съобщението идва, откакто демократите означиха солидни победи на щатските избори във вторник, даже когато Байдън е изправен пред мрачни социологически резултати против евентуалния си републикански конкурент Тръмп една година след президентския избор.

Въртяха се спекулации дали бъдещето на Манчин може да включва изстрел на трета страна в президентството, както сподели 76-годишният мъж, „ публичните услуги ме карат и не престават да ме карат всеки ден. “

„ Това, което ще върша, е да пътувам из страната и да приказвам намерено, с цел да видя дали има интерес от основаването на придвижване за активизиране на средата и сливане на американците, “ той сподели. „ Трябва да си върнем Америка и да не позволим на тази разделяща ненавист да ни разедини още повече. “

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР