Шафранът е известен като цар на подправките, той е сред

...
Шафранът е известен като цар на подправките, той е сред
Коментари Харесай

Шафран от село Павелско

Шафранът е прочут като цар на подправките, той е измежду най-древните подобрители на усета. Смятан е за най-скъпа и съвсем магическа добавка в основаването на гурме храни. Преди десетилетие в България шафранът бе препоръчван като новата просвета, която да даде занаят в регионите, където се отглежда тютюн. Но ето историята на трима, които допреди четири години не са си и помисляли, че ще се заемат със земеделие.

Като доста хора, търсещи бягство от забързания свят на компютрите и градския метод на живот, Константин Узунов, дружно със брачната половинка си Веселина и със своя другар Васил Стоянов, се оказват с парче земя, пустееща в Родопите. Тримата одобряват това като предизвикателство от ориста, на което би трябвало да отговорят. Решават да развият активност, която да не ги ангажира непрекъснато. Така стигат до шафрана, който заостря интереса им с това, че е сезонна просвета.

Кой кой е

Собственик на земята е Васил Стоянов, той е докторант по политология и медии. Константин е анализатор към Фондация „ Приложни проучвания и връзки “, работи по европейски планове, свързани с нововъведения и поддръжка на бизнеса. Съпругата му Веселина е финансист. В това предприемаческо трио е налице добра композиция от компетентности. Всеки има своята специалност, а работата на полето за тях е зареждаща, колкото и уморителен да е трудът в сезона за прибиране на реколтата. Веселина, Константин и Васил са удовлетворени, че персонално способстват скъпият актив „ земя “ да намира приложение.

Територия

Обработват 3 дка с шафран до село Павелско, ситуирано сред Асеновград и Смолян. Залагат на биологичния прийом, а това изисква единствено ръчен труд. Преди 3 година засаждат към 150 хиляди луковици. Целогодишно тези площи би трябвало да се плевят, а най-вече старания се хвърлят по времето на цветобера през октомври-ноември. „ Тогава би трябвало да сме на полето, защото цветето увяхва за два-три дни, в случай че не се откъсне в точния момент. Още същия ден то би трябвало да се обработи, което изисква огромна физическа устойчивост “, споделя Константин.

През октомври

За предходната есен очаквали цъфтежът да е през октомври и всички си взели отпуска: „ На 5 октомври бяхме на полето и имаше цъфнали единствено 5 цветчета. Решихме да се приберем в София за два дни, като се върнахме назад, хиляди минзухари бяха нацъфтели. Всичко става доста бързо. Обираме ги и на идващия ден има нови, които са цъфнали. В рамките на 2-3 седмици процесът е доста натоварен. Топлото време форсира цъфтежа, хладното – забавя “. Вечер близалцата на всеки минзухар се отскубват и би трябвало да се изсушат, след което да се съхраняват на хладно. Месец по-късно шафранът е подготвен за приложимост.

Приложение

Предприемаческото начинание на Васил, Веселина и Константин е в начален етап и са стигнали единствено до развъждане на суровината. Обмислят разновидности за следващо произвеждане, по този начин ще удължат цикъла и ще усилят добавената стойност. Областите на приложение може да са най-различни – да се влага в козметика в гурме артикули, като сирене и кашкавал, шоколад и бонбони, мед и чай. Може да се употребява при приготвянето на супи, оризови храни, рибни ястия, десерти, само че може да се ползва и с лечебна цел, като откри място в пробни производства, ориентирани към положителното здраве.

Всяка последваща стъпка в развиването е обвързвана с нови вложения, само че и с време, което да се заделя. Тя ще пристигна, в случай че гъвкавостта в работата и на тримата им разреши да имат повече благоприятни условия да опитват и по-дълго да са на терен. Изисква се да открият точните хора, да изградят верните връзки и мрежи. Отворени са за партньорство с индустриални компании.

Опит

Дейността сега се разраства, зад тила им са първите компликации, само че и първите триумфи. „ Работата със земята изисква самообладание. Контактите, които да изведат бизнеса на друго равнище, не се намират бързо. Но вярата и убедеността, че сме се заели с точната активност, че връщането към земята и природата си коства, ни дава хъс и сила. Бих поощрил и други да ни последват “, споделя Константин.

Тримата бизнесмени са открили, че и към село Павелско работна ръка мъчно се намира. Досега единствените им локални помощници са били възрастни родопски дами. Младите мъже отказвали да се ангажират. Вече са произвели шафран и търсят способи да си проправят път към пазарите. Това може да стане с контакти в страни, които са огромни потребители на шафран. Разработват онлайн магазин и считат, че той ще способства за популяризирането на подправката и за нейните продажби. Влагането на шафран в други артикули ще способства за неговата по-добра реализация.

Устойчивост и поддръжка

Засега устойчивостта се крепи на положителното другарство. То е станало повод да се сътвори общ бизнес, който още по-силно ги свързва. Тази активност е огромно тестване за тримата, само че те са приели, че взаимното доверие и схващане, както и компромисите, са база за развиването на общото предприемаческо начинание. Колегите на Константин са сюрпризирани, демонстрират любознание, оферират помощ при беритбата. Има и такива, които са привлечени да вършат фотоси на полето.

Всяко начало е мъчно и този случай не е изключение. Сертификатът за високо качество на суровината, публикуван от френска лаборатория, е добра основа за сполучлив старт. Тримата развиват аграрни бизнес и към този момент осъзнават, че са създали основна стъпка в своето предприемаческо и личностно израстване.

Ползи за здравето

Шафранът има своите огромни изгоди за здравето, тъй като от незапомнени времена се ползва в доста лечителски практики. Египетските знахари са го употребявали против всички стомашно-чревни недоволства.  Днес актуалната медицина удостоверява неговите противоракови, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства. Шафранът спомага за синтез на хормона на щастието серотонин и е приет като средство против подтиснатост и меланхолия. Помага при кожни пострадвания и възпаления, тъй като форсира процесите на укрепване. Чаят с шафран е балсам за сърцето, той способства да се понижи образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове, има и детоксикиращ резултат. Шафранът е с потвърдени лековити свойства и за здравето на очите.
Текстът е част от бр. 114 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР