Сгрешен софтуер направи виновни 700 британци, служители в пощите(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Шокиращи разкрития за софтуер, съсипал стотици британци


Сгрешен програмен продукт направи „ отговорни ” 700 британци, чиновници в пощите
(снимка: CC0 Public Domain)

Да бъдеш неправилно упрекнат в машинация – това е събитие, което унищожава живота. Близките ти към този момент не желаят да приказват с теб, гледат те като нарушител. Влизаш в пандиза, пропускаш най-хубавите моменти от порастването на децата си. Дори след изтърпяването на наказването никой шеф не желае да те вземе, тъй като имаш престъпно досие.

Точно такава е действителността за над 700 почтени британци, всички до един – тогавашни чиновници на локалната публична пощенска работа. През последните месеци тяхната история стартира да се разнищва и светът научи ужасяващата истина за това по какъв начин един сбъркан програмен продукт може да унищожи десетки и стотици хора. Публичното чуване е на ход и шокира света.

Става дума за платформа на име Horizon, която е въведена в Пощенската работа на Англия преди към 20 години, споделя. Веднага след внедряването стартират да „ излизат нескрито ” данни за изчезнали пари.
още по темата
Служителка на име Лорейн Уилямс споделя, че когато това се случило при нея, се пробвала да покрие със лични средства „ изчезналите ” 14 000 лири. В последна сметка обаче била упрекната и наказана за машинация. Загубила и работата си, и дома си. По това време дъщеричката ѝ била на 10 години. Уилямс предпочела да се признае за отговорна, с цел да понижи периода на присъдата си, тъй че по-скоро да се върне при детето си.

Лорейн е единствено една от. В интервала от 2000 до 2014 година са „ открити ” над 700 „ измамници ” – все пощенски чиновници, неправилно упрекнати в машинация и манипулиране на сметките. Тя е измежду първите, изслушани в процеса на публично чуване, което ще продължи до края на годината.

Друг очевидец е Дамиан Оуен, който по времето на въвеждането на Horizon бил началник на пощенски клон в малко градче. Той напълно е изгубил връзката си със своя брат поради „ измамата ”. Бил е упрекнат в кражбата на 25 хиляди лири – забележителна сума за клон в малко градче.

Оуен споделя, че там паричните наличия в никакъв случай не са превишавали 13 000 лири. Адвокатите обаче му споделили, че няма късмет да се потвърди, че е почтен, и го посъветвали да одобри присъдата си. Излежал 8 месеца в пандиза. По това време дъщеричката му била на по-малко от годинка. След излежаване на присъдата Оуен бил заставен да напусне града поради неприятното име, с което се сдобил.

Публичното чуване се води от пенсионирания арбитър от Върховния съд – сър Вин Уилямс, който управлява процеса отдалечено от своя дом в Южен Уелс. В идните седмици ще бъдат изслушани още стотици някогашни чиновници, потърпевши от сбъркания програмен продукт. Случаят към този момент бива определян от юристите като „ най-мащабната правосъдна неточност в английската правна история ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР