Сградата на президентството и още 38 други ще отворят вратите

...
Сградата на президентството и още 38 други ще отворят вратите
Коментари Харесай

Над 39 публични сгради начело с президентството ще отворят врати този уикенд

Сградата на президентството и още 38 други ще отворят вратите си за любопитните жители през този уикенд

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Опера и селски туризъм

Интересът към Видинско и района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали
6 сеп 2018
Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и идната седмица
31 авг 2018
Руският валс на Виена

Западните разследващи служби към този момент се тормозят да споделят сензитивна информация с Виена от боязън, че може да попадне не у който би трябвало
24 авг 2018 Макар обществени здания като Белия дом или Елисейския замък да имат традиция да отварят от време на време вратите си за визити на жители, туристи и възпитаници, в България сходни традиции са към момента необичайност.

Този уикенд обаче - 15-16 септември - над 39 обществени и културни институции ще отворят вратите на постройките, в които се обитават - от администрации като президентството, Министерството на външните работи, столичната Съдебна палата, през културни като Българското национално радио, Софийската опера и балет, Централния боен клуб и други Желаещите могат да ревизират времето за посещаване на всяка от тези здания, като в множеството случаи са проведени и обиколки с гид.

Инициативата е част от Европейските дни на наследството, които ще минат под мотото " Изкуството да споделяме " в цялата страна. В София те се провеждат от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община.

" Със своята концепция събитието ангажира интереса и любознанието на необятната аудитория към културни обекти със забележителна архитектура, които в забързаното ни ежедневие одобряваме за част от градския пейзаж. Вярвам, че развивайки културното съдействие и осъществявайки забавни планове, ние способстваме за това хората да отворят съзнанието си към полезности, които са оттатък материалното и предизвикват по-доброто схващане на европейските полезности, които ни сплотяват ", показа Пиер Гийме, културен аташе във Френския институт в България.

В събота екипът на Българското национално радио е подготвил специфична стратегия за своите най-млади слушатели, а в неделя посетителите на Софийската духовна семинария ще могат да се включат в проведени турове с гид. Какво може да се види

Ключовите обекти, които ще могат да бъдат посетени тази година в столицата, са: президентството, Министерството на защитата, Централният боен клуб, Военната академия " Георги С. Раковски ", Баня башъ джамия, Софийската синагога, Католическият катедрален храм " Св. Йосиф ", Концертен комплекс " България ", Народен спектакъл " Иван Вазов ", Националната изложба - Двореца, Софийската опера и балет, Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", Софийският университет " Св. Климент Охридски ", неговите музеи и библиотека, Френският институт в България, Резиденцията на Република Франция и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР