Сградата на областната управа на Пловдив ще бъде сред първите

...
Сградата на областната управа на Пловдив ще бъде сред първите
Коментари Харесай

Областната управа на Пловдив ще инвестира 120 хил. лв. в соларни панели

Сградата на регионалната администрация на Пловдив ще бъде измежду първите държавни институции с построени слънчеви панели за лични потребности. Плановете са на новия регионален шеф Йордан Иванов, който встъпи в служба едвам при започване на годината в първия стадий от промяната на локалната власт от новото държавно управление.

Проектът, който е в отговор на фрапантния скок в цената на тока в последните месеци, към този момент е в напреднал стадий. Фотоволтаичната апаратура ще бъде за лични потребности, ситуирана върху повърхност от 600 кв. м, или малко над половината от площта на целия покрив на постройката.

Няма да изградим слънчевата централа върху целия покрив, с цел да се остави и повърхност за момента, в който ще е допустимо инвестицията да се надгради с европейско финансиране. А и няма смисъл да произвеждаме повече, в сравнение с можем да потребим”, показва Иванов.

Очакванията са сходни планове да бъдат включени в Националния проект за възобновяване, който към момента не е утвърден от Европейската комисия. Според плановете на регионалния администрация инвестицията е оправдана и смислена, даже цената на тока да падне до 300 лева./MWh.

Соларната централа ще бъде с мощ 70 kWp (киловат пик). Въпросът дали на този стадий да се влага и в слагането на акумулатори, които да съхраняват създадената, само че неоползотворена електрическа енергия, към момента се дискутира. Според плановете тя би била малко над 20 MWh (мегаватчаса) годишно, защото има дни, в които централата създава повече, в сравнение с институцията може да използва.

Според плановете на Иванов със слънчевата централа разноските за електричество ще се свият с към 60%. За последните 12 месеца регионалната администрация на Пловдив заплаща средномесечно по 8360 лева за ток. Част от сметката е и поради нецелесъобразно прилагане, защото не всички осветителни тела са сменени с LED. Поправката на това към този момент е почнала.

Калкулацията демонстрира, че малко над 60% от електрическата енергия ще бъде създадена от личната централа на институцията. При актуалните цени междинната сметка за електричество на Областната администрация ще намалее до 3177 лева

Предвижда се и замяна на хидроизолацията на покрива на постройката.

За финансирането е отправено искане за утвърждение на заем от Министерски съвет. Според плановете инвестицията ще е в размер на към 120 хиляди лева, като се планува заемът да бъде изплатен за период от 10 години. Договорът с предстоящ реализатор ще влезе в действие, когато има обезпечено финансиране. Областната администрация обаче започва правене на техническата спецификация за публичната поръчка за избор на реализатор на инвестицията.

Успоредно с различния метод за обезпечаване на електричество регионалната администрация ще сложи и две нови безвъзмездни зарядни станции за електрически коли. Едната ще бъде позиционирана в подземието на Областната администрация, а другата - на улица „ Младежка” – на 24/7 разположение на жителите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР