Сградата е законна, защото има законно издадени строителни книжа. Това

...
Сградата е законна, защото има законно издадени строителни книжа. Това
Коментари Харесай

Небостъргачът Златен век е законен, обяви ДНСК

Сградата е законна, тъй като има законно издадени строителни бумаги. Това отсече шефът на ДНСК Иван Несторов на брифинг във връзка със подозренията във връзка с построяването на небостъргача " Златен рог " от компания " Артекс ".

Съгласно Закон за устройство на територията една постройка е противозаконна, когато няма издадени строителни бумаги. В случая " Златен век " има издадени строителни бумаги, има отклонения от утвърдените инспекции. Това е установила ДНСК при инспекцията.

Все още не е ясно обаче дали законните бумаги са изтекли съгласно Закон за устройство на територията. Води се инспекция и от прокуратурата, което би трябвало да откри дали разрешителното е незабележим административен акт.
 Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. Обновена
Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. " Лозенец "

Срокът за градеж на постройката бил нелегално продължен

По думите на основния проектант Здравко Здравков постройката е изгубила право на градеж с всичките удължавания. Несторов съобщи, че е в цялостен синхрон с основния проектант, само че се базира на процедура на Върховния административен съд и решение на съда за Бургас от 2018 година

С всяко допълнение на разрешението за градеж автоматизирано се удължава и срокът на осъществяване, изясни Несторов. Така по силата на Закон за устройство на територията Несторов счита, че постройката би трябвало да има годно позволение до 2020 година.

В момента по искане на Асоциация " Лозенец " Никола Вапцаров е пуснал тъжба в Софийския административен съд за безучастие на Министерството на районното развити е, защото до този миг не е спряно строителството на противозаконна постройка.
 Главният проектант на София призна за напън от
Главният проектант на София призна за напън от " Артекс "

Не знае по какви закони продължава строителството на небостъргача " Златен рог "

Предстои Софийският административен съд да излезе с решение.

Относно височината на постройката - в първия организационен проект на София от 1996 година е въведено ограничаване до 34 етажа, стана ясно на брифинга.

Припомняме, че презаверка на разрешението за градеж по време на строителството е в границите на 5-годишен период , съгласно остарелия текст на Закон за устройство на територията. Минат ли пет години, издадените строителни бумаги губеха правно деяние. С последните промени в закона от февруари 2017 година този период е продължен на 10 години. Този текст обаче не важи със задна дата, посочи Несторов.

В случая " Артекс " е заварен случай , т.е. ние сме длъжни да работим по текстовете по времето, когато постройката е била изграждана, добави Несторов.
 Сигналът за небостъргача на
Сигналът за небостъргача на " Артекс " е за КПКОНПИ, счита Красимир Янков

Цветанов не трябвало да го изпраща до общината
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР